Η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για χαλάρωση των κανόνων σχετικά με ορισμένες νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) επικρίθηκε έντονα από τα αυστριακά κυβερνητικά κόμματα, την αντιπολίτευση και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να απειλήσει τον ηγετικό τομέα βιολογικών προϊόντων της χώρας.

Οι NGTs συνιστούν διάφορες νέες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση του γονιδιώματος, με σκοπό τη γενετική τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών στα φυτά. «Θεωρώ ότι μια πιθανή απόκλιση από τις δοκιμασμένες αρχές θα είναι εξαιρετικά μεγάλη απροσεξία», δήλωσε ο Αυστριακός Clemens Stammler, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα γεωργίας και πρόεδρος της ομάδας αγροτών των Πρασίνων.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία θα είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ενώ οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων θα είναι επίσης δύσκολο να εκτιμηθούν. «Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η επιστημονική εκτίμηση κινδύνου πριν από τη διάθεση στο εμπόριο είναι η ελάχιστη απαίτηση», τόνισε.

Ο ανώτερος κυβερνητικός εταίρος των Πρασίνων, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) της Αυστρίας, αντιτίθεται επίσης στην απελευθέρωση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών. «Το κυβερνητικό πρόγραμμα δηλώνει σαφώς ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία αναπροσαρμογή της νομοθεσίας για την επεξεργασία γονιδίων», είχε δηλώσει ο βουλευτής του ÖVP Klaus Lindinger.