Αυτοκινητοπομπή από αγρότες στο κέντρο της Καρδίτσας – Αναμένεται συνάντηση με Σπ. Λιβανό και πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Αυτοκινητοπομπή πραγματοποίησαν την Τετάρτη 3/2 οι αγρότες στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας με αγροτικά αυτοκίνητα και ΙΧ. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στο χώρο της εμποροπανήγυρης όπου ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας.  

Ενημέρωσε τους αγρότες, ότι αναμένουν απάντηση για συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα. Βασικό αίτημα είναι η άρση των αδικιών, που προκύπτουν από τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, που υπέστησαν από τον Ιανό και οι οποίες, όπως λένε αγρότες, δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς ούτε στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού πριν τέσσερις μήνες.

Ζητάμε, είπε ο κ. Τζέλλας να δοθούν αποζημιώσεις στο 100 % της ζημιάς άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. “Ο ΕΛΓΑ κατάφερε να διαχωρίσει τους αγρότες σε ευνοημένους και αδικημένους”, είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης, ότι κατατέθηκε υπόμνημα στον Οργανισμό από την ΕΟΑΣΚ προκειμένου να υπάρξει διόρθωση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ληφθεί απάντηση.

Σημαντικά αιτήματα επίσης είναι να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα, να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών, που πλήττονται από την πανδημία, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωσή τους, όπως υποστηρίζουν.Μετά την ενημέρωση οι αγρότες κινήθηκαν προς τους κεντρικούς δρόμους της Καρδίτσας, με ένα τρακτέρ να προπορεύεται, και με τις κόρνες να ηχούν συνεχώς.
Να σημειωθεί ότι στο χώρο συγκέντρωσης παρέστησαν μεταξύ άλλων υγειονομικοί και μέλη του συλλόγου Γυναικών δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.

Αναλυτικά τα αιτήματα είναι:
• Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Σε όλους τους παραγωγούς να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες.
• Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής, ο Αχελώος, το φράγμα Μουζακίου, στη Σκοπιά Φαρσάλων, κλπ, την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, γάλα κλπ.
• Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.
• Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτοκτηνοτροφικά εφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
• Να δοθούν σε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιδοτούμενα προγράμματα ως 100% για αντικατάσταση πεπαλαιωμένου στόλου, αγροτικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
• Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.
• Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.
• Να δοθεί σε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιστρεπτέα προκαταβολή.
• Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
• Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
• Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η νέα ποινικοποίηση των αγώνων μας, η αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά με ουσιαστικό στόχο το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες μας.

Πηγή: ert.gr