Στον αυτόματο πιλότο οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023

✱ Βαρύτατη η ευθύνη Γεωργαντά ✱ Έως και 30% των ενισχύσεών τους θα χάσουν φέτος οι κτηνοτρόφοι λόγω Οικολογικών Σχημάτων

To 25% με 30% των ενισχύσεων που λάμβαναν μέχρι σήμερα αναμένεται να απολέσουν χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφοι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, καθώς με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για τη σωστή προετοιμασία της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων του Πρώτου Πυλώνα.

Με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης να έχουν καθυστερήσει επικίνδυνα, ειδικά οι κτηνοτρόφοι, που μέχρι πρότινος λάμβαναν ενισχύσεις μέσω της λεγόμενης Τεχνικής Λύσης, θα δουν φέτος τις επιδοτήσεις τους ψαλιδισμένες σημαντικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει εκδοθεί ούτε μία εφαρμοστική πράξη του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, ειδικά για το πώς θα εφαρμοστούν τα Οικολογικά Σχήματα, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ στόχο έχει να ενεργοποιήσει την υποβολή των δηλώσεων ενίσχυσης στα τέλη Απριλίου.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως προβληματική, με τα δυσάρεστα αποτελέσματα να είναι ορατά από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν ξεκινήσει δηλαδή η καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης.

Κοινό μυστικό

Στην Πλατεία Βάθη αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Εξάλλου, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» πηγή από το ΥΠΑΑΤ, και να ήθελε το υπουργείο να αλλάξει κάτι στο Στρατηγικό του Σχέδιο, όσον αφορά ειδικά τα Οικολογικά Σχήματα, δεν θα μπορούσε να το κάνει εκ των προτέρων.

«Δεν θα επέτρεπε ποτέ η Κομισιόν να αιτηθούμε την κατάργηση ή την προσωρινή παύση οικολογικών μέτρων που έχουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο, και μάλιστα πριν καν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και το ρεπορτάζ της «ΥΧ» την προηγούμενη εβδομάδα, όταν κλήθηκε ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν να σχολιάσει εάν η Ελλάδα αιτήθηκε τροποποίηση του Στρατηγικού της Σχεδίου. Και το μεγάλο ερώτημα είναι: Τι θα συμβεί όταν ανοίξουν οι Πύλες του ΟΣΔΕ φέτος; Πώς θα εφαρμοστούν τα Οικολογικά Σχήματα από τους κτηνοτρόφους;

Πάντως, μετά από επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού, έγινε γνωστό ότι αυτές τις ημέρες αναμένεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ η πειραματική εφαρμογή από την Cognitera, ώστε ο Οργανισμός να την ελέγξει και να προχωρήσει σε βελτιώσεις. «Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, και όλα κριθούν κατάλληλα, στόχος είναι στα τέλη του μηνός να είναι όλα έτοιμα για την υποβολή της ΕΑΕ 2023», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εφαρμογή λοιπόν που αναμένεται να δοκιμαστεί για το σύστημα υποβολής δηλώσεων έτους 2023 πρέπει να περιλαμβάνει κανονικά όλα όσα προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήματα. Τα κουτάκια δηλαδή που συμπληρώνονται πρέπει και θα υπάρχουν κανονικά στην εφαρμογή.

Ωστόσο, δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με δεδομένο ότι κάποια Σχήματα θα είναι αδύνατον να εφαρμοστούν. Κατά συνέπεια, ο κτηνοτρόφος δεν θα μπορέσει να πληρωθεί, αφού το σύστημα θα «χτυπάει κόκκινο».

Κτηνοτρόφοι δύο ταχυτήτων

Τα Οικολογικά Σχήματα θα εφαρμόζονται κάθε χρόνο σε επιλέξιμες εκτάσεις, οι οποίες θα δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, εκτάσεις στις οποίες πρέπει να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ).

Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν κάθε χρόνο σε ποιο ή ποια Οικολογικά Σχήματα θα μετάσχουν, ανάλογα με τις καλλιέργειες της εκμετάλλευσής τους. Για την κτηνοτροφία προβλέπονται δύο Οικολογικά Σχήματα:

✱ Παρέμβαση Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας»:

● Ενίσχυση για τη διατήρηση μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας στα αιγοπρόβατα, 24,7 ευρώ/στρέμμα.

● Ενίσχυση για τη διατήρηση μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας στα βοοειδή κρεοπαραγωγικής – μεικτής κατεύθυνσης, 28 ευρώ/στρέμμα.

● Ενίσχυση για τη διατήρηση μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής, 34,7 ευρώ/στρέμμα.

✱ Παρέμβαση Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων»:

● Πρόσθετες δαπάνες για τη δημιουργία τεχνητού λειμώνα σε υποβαθμισμένους βοσκότοπους (περιφερειακή-χωρική διαφοροποίηση), 30,4 ευρώ/στρέμμα.

● Δαπάνες μετακίνησης από υποβαθμισμένους βοσκότοπους (περιφερειακή-χωρική διαφοροποίηση) για αιγοπρόβατα, 6,5 ευρώ/στρέμμα.

● Δαπάνες μετακίνησης από υποβαθμισμένους βοσκότοπους (περιφερειακή-χωρική διαφοροποίηση) για βοοειδή, 5,5 ευρώ/στρέμμα.

● Κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης βοσκοτόπου σε υποβαθμισμένους βοσκότοπους 1 ευρώ/στρέμμα.

● Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκότοπους, 3 ευρώ/στρέμμα.

Τεχνική και ύστατη λύση

Με βάση τα παραπάνω, το πρόβλημα εστιάζεται στη δεύτερη παρέμβαση, με δεδομένο ότι η κατανομή των βοσκοτόπων γίνεται με τη λεγόμενη «Τεχνική Λύση», και για την ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα πρέπει να περιμένουμε (με βάση τις δηλώσεις των στελεχών του ίδιου του ΥΠΑΑΤ) άλλα δύο χρόνια.

Να θυμίσουμε εδώ την απάντηση που είχε δώσει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Δ. Παπανγιαννίδης, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ρωτήθηκε από γεωπόνο της Θεσσαλίας πώς θα εφαρμοστεί το Οικολογικό Σχήμα μέχρι να ολοκληρωθούν τα Σχέδια Βόσκησης. «Θα εφαρμόζεται αυτό που εφαρμόζεται και τώρα», απάντησε ο κ. Παπαγιαννίδης, συμπληρώνοντας ότι «όπου δεν έχει γίνει το Σχέδιο Βόσκησης και δεν θα εγκριθεί, θα συνεχίζεται αυτό που υπάρχει και τώρα, αλλά με περισσότερο και πιο εντατικό έλεγχο», εννοώντας την Τεχνική Λύση.

Για την ουσία, να πούμε ότι όσοι κτηνοτρόφοι εντάσσονται στην Τεχνική Λύση έχουν μόνο μία επιλογή, να επιλέξουν μόνο μία δράση: Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους, που θα τους δίνει μόνο 3 ευρώ/στρέμμα.