200% αύξηση σε επενδύσεις start ups «για τον αγρότη»

viooikonomia-bioeconomy-startups

Αρκετά είναι τα θετικά στοιχεία, που υποδηλώνουν ανάπτυξη στο οικοσύστημα και το επενδυτικό ενδιαφέρον των αγροstartups της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ag Funder. Σε αυτή σημειώνεται, πάντως, ότι η Γηραιά Ήπειρος υπολείπεται σημαντικά στη χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της.

Επιπλέον, οι αναλυτές εντοπίζουν ανισοκατανομή μεταξύ των πόρων στα αρχικά στάδια της επένδυσης, σε σχέση με τα μεταγενέστερα στάδια. Μάλιστα, οι πόροι αυτοί διοχετεύονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε upstream επενδύσεις, δηλαδή σε startups που βρίσκονται πιο κοντά στον αγρότη. Αντίθετα, οι downstream επενδύσεις, που βρίσκονται στο άλλο άκρο της παραγωγικής αλυσίδας (λιανεμπόριο και κατανάλωση), υστέρησαν σημαντικά.

Οι αριθμοί και οι τάσεις των επενδύσεων σε startups για το 2018

Συνολικά, οι επενδύσεις στις start ups του αγροδιατροφικού τομέα παρέμειναν σταθερές το 2018 φθάνοντας το 1,6 δισ. δολάρια, στα ίδια επίπεδα με το 2017. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε upstream επιχειρήσεις πλησίασαν το 1 δισεκατομμύριο, σημειώνοντας αύξηση 200%.

Αντίθετα, οι επενδύσεις σε downstream start ups σημείωσαν πτώση 50%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αποχώρηση από τα τελευταία στάδια προσέλκυσης επενδύσεων, εταιρειών όπως οι Delivery Hero και Deliveroo που ανήκουν στον χώρο της online διανομής φαγητού.

Ποσά χρηματοδότησης και αριθμός επενδυτικών συμφωνιών ανά χώρα

Οι τομείς που χρηματοδοτήθηκαν περισσότερο

Ως προς τους τομείς που άντλησαν τα περισσότερα κεφάλαια, αυτοί περιλαμβάνουν καινοτόμες φάρμες (κάθετες φάρμες, φάρμες εντόμων κ.λπ.), εφαρμογές με αισθητήρες και λογισμικό διαχείρισης εκμετάλλευσης (οι δύο τελευταίες κατηγορίες προσέλκυσαν 500% περισσότερη χρηματοδότηση σε σχέση με το 2017). Ειδική μνεία αξίζει στη γαλλική Υnsect που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ζωοτροφών από έντομα και «σήκωσε» 125 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις έναν χρόνο.

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των επενδύσεων σε διεθνές επίπεδο, οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές start ups παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερη ποικιλομορφία ως προς τους τομείς δραστηριότητας των χρηματοδοτούμενων.

Η Ευρώπη παρουσιάζεται, επίσης, ισχυρή στη χρηματοδότηση σε start ups βιοτεχνολογίας, ρομποτικής, καθώς και ανάπτυξης εναλλακτικών τροφίμων. Η Huel, που ανήκει σε αυτή την κατηγορία, προσφέροντας ροφήματα ως εναλλακτική στα «συμβατικά» γεύματα, «σήκωσε» επενδύσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ. Σημαντική ήταν και η προσέλκυση επενδύσεων που εστιάζουν σε βιώσιμες παραγωγικές μεθόδους, όπως η RootWave, που προάγει τη λύση της εξόντωσης των ζιζανίων με ηλεκτρισμό, αντί για τη χρήση επιβλαβών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ζιζανιοκτόνων.

Μία, επίσης, δημοφιλής κατηγορία επενδύσεων ήταν αυτή της παρακολούθησης αποθηκευμένων προϊόντων, όπου μεταξύ άλλων διακρίθηκε η ελληνική Centaur Analytics (έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια σε δύο γύρους).