Β. Αποστόλου: Με τους αγρότες έπρεπε να έχουμε συζητήσει πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις

Β. Αποστόλου: Με τους αγρότες έπρεπε να έχουμε συζητήσει πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την άποψη ότι οι συναντήσεις με τους αγρότες έπρεπε να έχουν γίνει πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών είναι μικρότερες από πλευράς συμμετοχής, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος για παρεμβάσεις προς όφελος του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό επίπεδο.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Πιο αναλυτικά, και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρωί της Δευτέρας 13/2 είχε συνάντηση με προέδρους κάποιων συνεταιριστικών οργανώσεων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου τόνισε: «Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση σε ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Από τη δική τους πλευρά, τέθηκε ως βασικό θέμα η οργάνωση των παραγωγών, κυρίως μέσα από τη διαδικασία διακίνησης των προϊόντων τους και της προώθησής των προϊόντων στις διεθνείς αγορές, όπως επίσης και θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα έλεγα ότι από τη δική μας πλευρά βγήκαμε σοφότεροι, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που βιώνουν οι ίδιοι όσα εκφράζουν στις συναντήσεις μας. Ταυτόχρονα, αναφερθήκαμε στη διαδικασία που ολοκληρώνουμε αυτή την περίοδο και αφορά στα κριτήρια οργάνωσης των ομάδων παραγωγών που είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία εφαρμογής του νόμου».  

Στο ερώτημα γιατί δεν γίνονται πιο συχνά τέτοιες συναντήσεις, ο κ. Αποστόλου απάντησε:

«Τέτοιες συναντήσεις κάνουμε συνεχώς, άσχετα εάν δεν λαμβάνουν την ίδια δημοσιότητα. Θα κάνουμε, για παράδειγμα, μια συνάντηση με τους εκπροσώπους απ’ όλη την Ελλάδα των λαϊκών αγορών που πραγματικά, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τις λαϊκές αγορές, θα τους ακούσουμε. Και μην ξεχνάμε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκπροσώπους των αγροτών της κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις βγαίνει και θα βγει κάτι ουσιαστικό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη στοιχειοθέτηση από την πλευρά των αγροτών των δυσκολιών του αγροτικού επαγγέλματος. Από τη δική μας πλευρά, αναγνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον αγροτικό κόσμο με δεδομένες βέβαια τις συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Αναφορικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις σημείωσε: «Όπως φαίνεται έως σήμερα, δεν συγκρίνεται -τουλάχιστον από πλευράς συμμετοχής- η φετινή με την περασμένη χρονιά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν οι αγρότες τα αιτήματά τους. Αυτό που λέω εγώ εδώ και καιρό είναι ότι αυτές οι συναντήσεις, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση, έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Έπρεπε πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις να έχουμε συζητήσει και οι ίδιοι να έχουν στοιχειοθετήσει τα αιτήματά τους. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς θα ολοκληρώσουμε έναν κύκλο συναντήσεων και εκείνοι θα εκτιμήσουν την πορεία τους».

 Στο ερώτημα για το εάν «τα περισσότερα αιτήματά τους θα ικανοποιούνται με αυτή τη σειρά συναντήσεων», απάντησε: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι για ακόμη μία φορά. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν μπορεί να δοθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από αυτά που έχουν λάβει ήδη το 2016. Από κει και πέρα, θέματα που έχουν σχέση με θεσμικές παρεμβάσεις, και ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα με συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις».

Επιπλέον συμπλήρωσε – σχετικά με την έκβαση της συνεννόησης – ο κ. Αποστόλου ανέφερε:

«Εάν υπήρχαν πραγματικά μεγάλα θέματα, τα οποία εμποδίζουν τη συζήτηση θα ήμουν ο πρώτος που θα το έλεγε. Θα πω όμως για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress