B-GOOD: Κυψέλες υψηλής τεχνολογίας βοηθούν τις μέλισσες της Ευρώπης να επιβιώσουν
Ενα σύστημα παρακολούθησης που μπορεί να εντοπίσει προβλήματα σε μία κυψέλη και να δώσει προσαρμοσμένες συμβουλές στον μελισσοκόμο για το πώς να παρέμβει, δημιουργήθηκε από Ευρωπαίους επιστήμονες. Μία ομάδα ερευνητών από 13 ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο του έργου B-GOOD, διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την υγεία των μελισσών και τη βιωσιμότητα της μελισσοκομίας.
Με βάση τα παραπάνω, οι ερευνητές δημιούργησαν μια λεπτή πλακέτα, εξοπλισμένη με διάφορους αισθητήρες, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα μέσα από την κυψέλη σε πραγματικό χρόνο. Το επόμενο βήμα ήταν να επεξεργαστούν οι ερευνητές τα δεδομένα, έτσι ώστε να κατανοήσουν ποιες παράμετροι συμβάλλουν περισσότερο στην κατάσταση της υγείας μιας αποικίας. Για να το πετύχουν, παρακολούθησαν 400 αποικίες στο σύνολο των 13 χωρών, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία αλγορίθμων που βοήθησαν στην ερμηνεία των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν.
Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε είναι, επίσης, σε θέση να βοηθήσει τους μελισσοκόμους να προσδιορίσουν την κατάλληλη περιοχή για τη δημιουργία μίας νέας αποικίας. Η ομάδα του έργου B-GOOD χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να δημιουργήσει εικονικά τοπία που προβλέπουν πώς μια κυψέλη θα ανταποκριθεί σε ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Δημιουργία πλατφόρμας
Το B-GOOD έχει ήδη δημιουργήσει ένα δωρεάν ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής για μελισσοκόμους. Μία ψηφιακή, δηλαδή, έκδοση της μελισσοκομικής επιθεώρησης. Μέσω της πλατφόρμας, BEEP, ο μελισσοκόμος μπορεί να διαχειριστεί πολλά μελισσοκομεία και κυψέλες σε ένα μέρος. Να αποθηκεύσει, επίσης, τα μελισσοκομεία ανά τοποθεσία και να προσθέσει τον αριθμό κυψελών ανά μελισσοκομείο. Μπορεί να ονομάσει τις κυψέλες και να τους δώσει ένα χρώμα, ώστε η ψηφιακή επισκόπηση να ταιριάζει με τις πραγματικές κυψέλες. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και δωρεάν εγγραφή στην πλατφόρμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα BEEP.nl.