Β. Κόκκαλης: Να λυθεί το πρόβλημα με την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων για τους αγρότες

Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των πληρωμών στα Οικολογικά Σχήματα καθώς και να δοθεί χρονοδιάγραμμα πληρωμής, ζητά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην ερώτηση του κ. Κόκκαλης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η “πράσινη ενίσχυση” χορηγούνταν μέχρι και την προηγούμενη χρονιά, σε ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης ως ποσοστό της συνολικής αξίας των Δικαιωμάτων Ενίσχυσης… Με τη νέα ΚΑΠ, οι μέχρι πέρυσι υποχρεώσεις των γεωργών για τη λήψη της “πράσινης ενίσχυσης” είναι πλέον προαπαιτούμενες για να λάβουν τη βασική ενώ προκειμένου να τους καταβληθεί η “πράσινη ενίσχυση” απαιτείται η υποχρεωτική τους συμμετοχή σε μια δράση των οικολογικών σχημάτων που αναφέρονται στην αριθ. 43926/19.07.2023 Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ… Παρόλο που η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων ξεκίνησε από 1/1/2023, ο σχεδιασμός τους αποδείχθηκε ανεπαρκής, γεγονός που ως ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ τονίσαμε επανειλημμένως…

Οι επισημάνσεις μας αγνοήθηκαν από την Κυβέρνηση, η οποία συνεχώς διαβεβαίωνε ότι οι πληρωμές των ενισχύσεων θα γίνουν απολύτως κανονικά στις ημερομηνίες που είθισται εώς τώρα… Δυστυχώς όμως οι διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των πληρωμών του “πρασινίσματος” σύμφωνα με τα προηγούμενα έτη αποδείχθηκαν αναληθείς, καθώς σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται ότι οι «Μεταβολές των Οικολογικών Σχημάτων (προσθέσεις – αφαιρέσεις) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, είναι επιτρεπτές μέχρι τις 18-10-2023, ενώ η επεξεργασία των οικολογικών σχημάτων θα είναι διαθέσιμη μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, ήτοι από 1η Νοεμβρίου μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση.» Η ανωτέρω ανακοίνωση ουσιαστικά αποτελεί «ομολογία αποτυχίας», και παραπέμπει, επί της ουσίας, «στας καλένδας» την πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων η οποία πλέον αντί για τον Δεκέμβριο του 2023 εκτιμάται ότι θα γίνει τον Μάρτιο του 2024».

Β. Κόκκαλης: Να λυθεί το προβλημα με την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων για τους αγρότες
Πηγή:  ertnews.gr