Β. Κόκκαλης: Πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση του νερού παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ;

Να δεσμευτεί εδώ και τώρα ο πρωθυπουργός πως δε θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά θα στηρίξει οικονομικά και με ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΥΑ της χώρας, ζήτησε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Παύλο Δρακόλα, τον αντιπρόεδρο κ. Αχιλλέα Μητράκο και το μέλος κ. Χρήστο Γκουρομπίνο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της που ως στόχο έχει την εμπορευματοποίηση κάθε αγαθού. Στο στόχαστρό της πλέον μπαίνουν οι ΔΕΥΑ της χώρας και το νερό και σε συνέχεια του νόμου της ΡΑΑΕΥ προχωράει στο επόμενο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του.

Όσο και να διατυμπανίζουν ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ανήκει σε όλους μας, τόσο πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση του βρίσκονται.

Ερωτάται λοιπόν ο Πρωθυπουργός; Θα διαλυθούν οι ΔΕΥΑ, οι οποίες υπηρέτησαν και υπηρετούν το όφελος των πολιτών;

Με ποια κριτήρια θα προχωρήσετε στις συγχωνεύσεις; Πως διασφαλίζεται ότι δεν θα καταστεί προβληματική μια υγιής επιχείρηση, όπως είναι η ΔΕΥΑ Λάρισας αν αυτή συγχωνευτεί με μικρότερες και προβληματικές που δεν έχουν εξυγιανθεί;

Θα απωλέσουν οι τοπικές κοινωνίες τη διαχείριση του νερού τους; Γιατί δεν υπήρξε διαβούλευση επίσημα μέχρι σήμερα με τους αρμόδιους φορείς (ΕΔΕΥΑ-ΠΟΕ ΔΕΥΑ-ΚΕΔΕ ); Γιατί δεν  ανακουφίζονται οι υγιείς ΔΕΥΑ από το βάρος του ενεργειακού κόστους, το οποίο ευθύνεται για την οικονομική δυσπραγία των ΔΕΥΑ την τελευταία τριετία;

Γιατί μέχρι και σήμερα δεν προχώρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ΔΕΥΑ, που είναι επίσης σημαντικό για την ορθή λειτουργία τους;

Ρητορικά τα ερωτήματα καθώς προφανώς και δεν ενδιαφέρει τον κ. Μητσοτάκη να ενισχυθούν οι ΔΕΥΑ και οι τοπικές κοινωνίες. Προφανώς το νερό για εκείνον είναι προϊόν, το οποίο πρέπει να μπει κι αυτό στο ζύγι του κέρδους.

Καλούμε εδώ και τώρα την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα σχέδια της σχετικά με τη διάλυση των ΔΕΥΑ.

Καλούμε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί πως θα ενισχύσει και οικονομικά και με ανθρώπινο προσωπικό τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να παραμείνει η διαχείριση του νερού δημόσια και στις τοπικές κοινωνίες.

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί για πολλοστή φορά απέναντι στην κοινωνία, όμως αυτή τη φορά, επειδή θέτει σε κίνδυνο ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, δηλαδή το νερό, η κοινωνική οργή θα είναι αυτή που θα πνίξει αυτή την κυνική νεοφιλελεύθερη πολιτική» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.