ΒΑΜΒΑΚΙ: Με βαρίδια στις πλάτες κλείνει η εκκοκκιστική περίοδος

Με αρνητικό πρόσημο, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία, κλείνει για τη φετινή χρονιά το βαμβάκι. Οι καιρικές συνθήκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή. Οι μεγάλες πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία κυρίως και δευτερευόντως στη Στερεά Ελλάδα ήταν καθοριστικές. Το μόνο θετικό στοιχείο που καταγράφηκε ήταν η απουσία του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, εκτός από ορισμένες περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δαπανηθούν μικρότερα ποσά στην αγορά των κατάλληλων σκευασμάτων αντιμετώπισής τους, ενώ παρατηρήθηκε ότι οι τιμές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ποιότητας του βαμβακιού, υπάρχουν και εδώ ευρήματα τα οποία ταυτοποιούν ποιοτικά τη διαχείριση του προϊόντος. Σύμφωνα με τον Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, «τα βαμβάκια, τα οποία συλλέχθηκαν πριν από τις βροχές είναι καλύτερα σε σύγκριση με τα μεταβροχικά. Εξαιρούνται βέβαια οι περιοχές με τις πλημμύρες, διότι εκεί η υποβάθμιση ήταν σημαντική».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Νταράουσε έκανε στον τρόπο συλλογής του βαμβακιού και στη χρήση αγροχημικών για την αποφύλλωση: «Υπήρξαν περιπτώσεις όπου παραγωγοί δεν έκαναν χρήση εγκεκριμένων αποφυλλωτικών, αλλά χρησιμοποίησαν μη εγκεκριμένα αγροχημικά, τα οποία στη συνέχεια υποβάθμισαν την ποιότητα του βαμβακιού, λόγω των μικροσωματιδίων από την ξήρανση των φύλλων.

Όσον αφορά τις ξένες ύλες, και εδώ υπήρξε μία σημαντική αύξηση λόγω των μηχανών που χρησιμοποιήθηκαν. Οι θερμοκρασίες επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη του φυτού, αλλά και τον σχηματισμό του καρυδιού, και αυτό είχε επιπτώσεις και στην ποιότητα της ίνας». Σε ό,τι αφορά το θέμα της αντοχής, δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάποια αρνητική μεταβολή σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές, ενώ αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες και στα πλημμυρικά φαινόμενα, επεσήμανε ότι από τις περιοχές της Καρδίτσας, των Φαρσάλων, των Τρικάλων και της Θεσσαλιώτιδας, θα υπάρξει μία μείωση πάνω από 40.000 τόνους.

Κλείνοντας, ανέφερε τις μειωμένες εντομολογικές προσβολές, καθώς δεν παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα εκτός από κάποιες περιοχές της Κομοτηνής, όπου παρουσιάστηκε ρόδινο σκουλήκι, χωρίς όμως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Μείωση παραγωγής κατά περίπου 10%

Καταγραφοντας την πορεία της καλλιέργειας από τη σπορά μέχρι και την εκκόκκιση, ο κ. Νταράουσε εκτιμά ότι η απώλεια της παραγωγής σε σύγκριση με την περσινή περίοδο κυμαίνεται περίπου στο 10%. Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι η διαφοροποίηση των θερμοκρασιών μεταξύ ημέρας και νύχτας επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την ομαλή ανάπτυξη του φυτού, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανθοφορία και κατ’ επέκταση την καρπόδεση. «Οι 32 βαθμοί θερμοκρασία την ημέρα και κάτω από 14 το βράδυ συνέβαλαν καθοριστικά στον σχηματισμό του καρυδιού. Οι απότομες αλλαγές του καιρού, κυρίως στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας και της Στερεάς, επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό την παραγωγή σε σύγκριση με αυτές της Μακεδονίας και Θράκης, όπου οι συνθήκες ήταν καλύτερες».

Η διεθνής συγκυρία για το βαμβάκι είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι και θα έπρεπε οι βαμβακοπαραγωγοί να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές, δυστυχώς όμως βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο να συμβαίνει και όλα αυτά μας προβληματίζουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο

Οι τιμές είναι το πρόβλημα στον Ορχομενό

Για χρονιά με καλή παραγωγή στην περιοχή του Ορχομενού κάνει λόγο ο Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος του συνεταιρισμού Ορχομενού: «Οι μέσες αποδόσεις των χωραφιών του κάμπου της Βοιωτίας ξεπέρασαν τα 400 κιλά το στρέμμα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα και προσβολές από έντομα, όπως είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Παραγωγοί, οι οποίοι πρόσεξαν τα κτήματά τους, είχαν καλύτερα αποτελέσματα, τόσο σε θέματα ποσότητας αλλά και ποιότητας».

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Τσαγαλάς έκανε στο θέμα των τιμών: «Η διεθνής συγκυρία για το βαμβάκι είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι και θα έπρεπε οι βαμβακοπαραγωγοί να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές, δυστυχώς όμως βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο να συμβαίνει και όλα αυτά μας προβληματίζουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Σε σύγκριση με πέρυσι, παίρνουμε κατά πέντε λεπτά χαμηλότερη τιμή. Εμείς, ως συνεταιρισμός, έχουμε πλέον περίπου 6 λεπτά το κιλό λόγω της διαδικασίας πιστοποίησης που εφαρμόζουμε στα κτήματά μας».

Στο ερώτημα της εφημερίδας για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη περίοδο, ώστε το βαμβάκι να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην αγορά, αλλά και στη συνείδηση του παραγωγού, ο κ. Τσαγαλάς ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «Να σταματήσουν από όλους τα τουρκικά παζάρια και να εφαρμόσουμε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για το βαμβάκι, έτσι ώστε να κερδίζει όλη η παραγωγική αλυσίδα και το βασικότερο από όλα, ο παραγωγός να μένει ικανοποιημένος».

Οι τιμές των σιτηρών θα επηρεάσουν το βαμβάκι στη Θεσσαλία

Για μια κανονική χρονιά για το βαμβάκι κάνει λόγο ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός βαμβακιού και γεωπόνος από τον Θαυμακό Θεσσαλιώτιδας: «Μπορεί να είχαμε κάποιες δυσκολίες από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, όμως η παραγωγή εξελίχθηκε κανονικά. Αντίπαλός μας για τη φετινή περίοδο ήταν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποια σημεία της περιοχής της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού, όπου καταγράψαμε καταστροφές στο σύνολο της παραγωγής».

Σημείο προβληματισμού για τους παραγωγούς, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, παραμένουν οι χαμηλές τιμές στο βαμβάκι, οι οποίες κυμαίνονται κοντά στα 42 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με πέρυσι, που είχαν φτάσει τα 43 με 45 λεπτά το κιλό. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αύξηση στη χρηματιστηριακή αξία της τιμής του βαμβακιού, η οποία προσεγγίζει τα 77 σεντς η λίμπρα και εμείς να πουλάμε στην τιμή των 42, χαμηλότερα σε σύγκριση από πέρυσι. Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση των καλλιεργειών βαμβακιού για την τρέχουσα περίοδο. Οι αυξημένες τιμές των σιτηρών έχουν επηρεάσει σημαντικό αριθμό βαμβακοπαραγωγών, οι οποίοι έχουν σπείρει χωράφια που προορίζονταν για βαμβάκι».

Στροφή στην ευφυή γεωργία μελετά η Κομοτηνή

Για μία χρονιά κάτω από τις αναμενόμενες προσδοκίες κάνει λόγο ο γεωπόνος και παραγωγός βαμβακιού Κυριάκος Κρόκος, από την Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό ρόλο έπαιξε η διαχείριση της φυτοπροστασίας στο βαμβάκι και ο ρόλος των εντόμων κατά την περίοδο του σχηματισμού του καρυδιού. «Το ρόδινο σκουλήκι έκανε την εμφάνισή του στο τέλος Αυγούστου κάτι το οποίο δεν περιμέναμε και δημιούργησε προβλήματα».

Εστιάζοντας σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Κρόκος είπε ότι «πλησιάζουμε στο σημείο που όλα θα εξαρτώνται από ένα σύγχρονο μοντέλο παραγωγής, όπου τον κυρίαρχο ρόλο θα τον έχει η σύγχρονη τεχνολογία μέσα από την ευφυή γεωργία, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος των εισροών, όπως αυτό των λιπασμάτων και του νερού. Μπροστά μας όμως έχουμε δρόμο και πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αξιοποιήσουμε αυτές τις πρακτικές».

Περιγράφοντας ένα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κ. Κρόκος είπε ότι οι ομάδες παραγωγών με πιστοποιημένο βαμβάκι είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην τιμή από ό,τι οι μεμονωμένοι: «Ξεκινήσαμε με 37 λεπτά το κιλό και σήμερα πουλάμε στα 39. Οι ομάδες παραγωγών, μέσα από τη διαδικασία του πιστοποιημένου βαμβακιού, έχουν καλύτερα αποτελέσματα και η τιμή μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου και στα 45 λεπτά το κιλό».

ΔΟΒ: Να στηριχθεί από την πολιτεία το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών

Άμεση στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών ζητά από την πολιτεία η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, σύμφωνα με δήλωση του Νίκου Kουρκούτα, παραγωγού βάμβακος και μέλους της Διεπαγγελματικής, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η μείωση των τιμών της φετινής χρονιάς, αλλά και τα προβλήματα από το χαλάζι και τα έντομα τα προηγούμενα χρόνια οδηγούν τους παραγωγούς σε αδιέξοδο. «Αν υπολογίσουμε ότι για την τρέχουσα περίοδο έμειναν πολλά αποθέματα ενδυμάτων στοκαρισμένα, καταλαβαίνετε τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Για τον λόγο αυτόν, η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους παραγωγούς, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την καλλιέργεια του βαμβακιού και ειδικά στις περιοχές της Θράκης».

Δίνοντας μία πρώτη εικόνα για την τρέχουσα περίοδο και το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα η καλλιέργεια, κάνει λόγο για μια μείωση στο 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο βαμβάκι της Θράκης και ένα 15% στην περιοχή της Ροδόπης. «Βλέπουμε αυτή την εικόνα, διότι ένα σημαντικό ποσοστό των συναδέλφων έχει στραφεί στην καλλιέργεια των σιτηρών, λόγω της τιμής, αλλά και των προβλημάτων που έχουν τα βαμβάκια τα τελευταία χρόνια».

Κλείνοντας, ο κ. Κουρκούτας έκανε λόγο για στροφή στο ποιοτικό βαμβάκι. «Μέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης, πρέπει να διαφοροποιηθούμε από αυτό που παράγουμε μέχρι σήμερα. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να πούμε τρία “όχι”: Όχι στην πανσπερμία των ποικιλιών, όχι στις μηχανές stripper, όχι στα υγρά βαμβάκια».