Αυτό το άρθρο είναι 12 μηνών

Βαμβάκι: Εκτός ηρτημένης πολλές περιοχές της χώρας

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ορατή, αλλά και η αναμενόμενη απώλεια, λένε οι ειδικοί
12/10/2023
6' διάβασμα
vamvaki-ektos-irtimenis-polles-perioches-tis-choras-303433

Αγώνα δρόμου λόγω της οψίμισης της συλλογής έχουν ξεκινήσει πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, ώστε να πάρουν το μέγιστο των αποδόσεων. Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και, ως «επίλογος», οι τελευταίες βροχοπτώσεις έδωσαν τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Οι μειωμένες αποδόσεις, που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της συλλογής, αφήνουν και αυτές το αποτύπωμά τους, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ανοιχτά το θέμα της ηρτημένης στρεμματικής παραγωγής, μιας συμβατικής υποχρέωσης των βαμβακοπαραγωγών για να πάρουν τις αγροτικές ενισχύσεις.

Στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον Κυριάκο Κρόκο, βαμβακοπαραγωγό από το Κόσμιο Κομοτηνής, τίθεται θέμα κάλυψης του στόχου της ηρτημένης παραγωγής, ύψους 188 κιλών ανά στρέμμα. «Πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε στην περιοχή μας η συλλογή του βαμβακιού. Οι βοριάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, λόγω της αυξημένης εξατμισοδιαπνοής από τα φυτά και το έδαφος», σημειώνει.

Εκτιμά, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις καλλιέργειες που αρδεύονται με τεχνητή βροχή, σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιούν τη στάγδην άρδευση. «Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε από τη συλλογή κυμαίνεται από 100 έως 230 κιλά το στρέμμα. Τα όψιμα δείχνουν να είναι καλύτερα, όμως στο σύνολο θα έχουμε μια μείωση πάνω από 30% σε σύγκριση με μια μέση χρονιά».

Ψεκασμοί με drone για την αποφύλλωση στη Λαμία

Για μειωμένες αποδόσεις, αλλά και για ερωτήματα σχετικά με την κάλυψη των 304 κιλών ανά στρέμμα ως ηρτημένη για την περιοχή του κάνει λόγο ο Δημήτρης Μητσόπουλος, βαμβακοπαραγωγός από το Μοσχοχώρι Λαμίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κοιλάδα του Σπερχειού, όπως αντίστοιχα και η περιοχή της Θεσσαλιώτιδας του Νομού Φθιώτιδας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του βαμβακιού.

«Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, δυσκολευόμαστε να κάνουμε ψεκασμούς με αποφυλλωτικά, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε στη χρήση drone, ώστε να προλάβουμε τους χρόνους για να ξεκινήσουμε τη συλλογή», τονίζει.

Κάνοντας μία εκτίμηση για τη συλλεκτική περίοδο που είναι μπροστά, ο κ. Μητσόπουλος παρουσιάζεται απογοητευμένος, λέγοντας ότι «τα καρύδια, σε σύγκριση με μία μέση χρονιά, δείχνουν να είναι υποβαθμισμένα και η ποιότητα του βαμβακιού να υπολείπεται κατά πολύ».

Τα φυτά έχουν κάνει αναβλάστηση στη Βοιωτία

Για οψίμιση της παραγωγής στην περιοχή του κάνει λόγο ο Θανάσης Βελέντζας, από τον Ορχομενό Βοιωτίας. Υποστηρίζει ότι, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στα φυτά. «Υπολογίζουμε ότι το επόμενο διάστημα, και αν φυσικά καλυτερέψει ο καιρός, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία του ψεκασμού με αποφυλλωτικά. Θα πρέπει όμως ένα μεγάλο ποσοστό των καρυδιών να έχει ανοίξει, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε μέχρι σήμερα. Άλλες χρονιές συνηθίζαμε στις 15 με 20 Σεπτεμβρίου να έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή, αλλά φέτος για τον τόπο μας θα πάει μετά τις 10 Οκτωβρίου».

Παρακολουθώντας την πορεία των καλλιεργειών της περιοχής, ο κ. Βελέντζας κάνει μία πρόβλεψη για μειωμένες αποδόσεις πάνω από 30%: «Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τις τιμές, οι οποίες αυτή την περίοδο κυμαίνονται στα 63 λεπτά το κιλό, η καλλιέργεια του βαμβακιού προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς».

Περνάει οριακά το «νήμα» των αποδόσεων η Κ. Μακεδονία

Στο 10% της συλλογής των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται αυτή την περίοδο η περιοχή της Κ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Φωτεινό, βαμβακοπαραγωγό και πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), οι αποδόσεις δείχνουν σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με μια μέση χρονιά.

«Τα μηνύματα που παίρνω καθημερινά έχουν σχέση με την ηρτημένη απόδοση, ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει σημαντικά το επόμενο διάστημα», καταλήγει ο κ. Φωτεινός.

Μωχάμεντ Νταράουσε Προϊστάμενος Εθνικού Κέντρου Βάμβακος

Η γνώμη του ειδικού

Τι σημαίνει «απώλεια παραγωγής» στο βαμβάκι μετά από δύο πλημμύρες:

1) Η άμεση απώλεια που είναι ορατή (νεκρή καλλιέργεια).

2) Η μη συμφέρουσα οικονομικά συγκομιδή, λόγω χαμηλής παραγωγής (ασυγκόμιστο).

3) Η αναμενόμενη απώλεια εξαιτίας της καθυστέρησης της συγκομιδής, λόγω υγρασίας του εδάφους και αναμονής για το άνοιγμα των καρυδιών (όψιμο), που δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες (απώλεια και χαμηλό βάρος σπόρου).

4) Η αναμενόμενη απώλεια της παραγωγής από την υπερβολική αναβλάστηση.

5) Η πιθανή απώλεια της παραγωγής λόγω αδυναμίας συγκομιδής έως τον χειμώνα, με το ρίσκο των βροχοπτώσεων.

6) Η απώλεια λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας, που σημαίνει χαμηλή τιμή.

Δηλαδή, εκτιμούμε την ορατή απώλεια, αλλά και την αναμενόμενη απώλεια, λόγω δυσμενών συνθηκών που έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τελική παραγωγή.

Πάντα πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι η γεωργική παραγωγή είναι εκτεταμένη σε κινδύνους, ούτως ώστε να μην απογοητευτούμε. Δυστυχώς, είναι ένα από τα μειονεκτήματα της γεωργίας που δεν είναι κατανοητά από τους μη αγρότες.

Οι μειωμένες αποδόσεις που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της συλλογής έχουν ως αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ανοιχτά το θέμα της ηρτημένης στρεμματικής παραγωγής, μιας συμβατικής υποχρέωσης των βαμβακοπαραγωγών για να πάρουν τις αγροτικές ενισχύσεις.