Βαμβάκι: Ξεκόλλησε από τα χαμηλά και ψάχνει νέα σημεία στήριξης

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και ο δεύτερος κύκλος της συλλογής του βαμβακιού, ώστε να κλείσει οριστικά η καλλιεργητική περίοδος. Οι μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, όπως και οι τιμές που κυριαρχούν στην αγορά αυτή την περίοδο, δημιουργούν ανησυχία στους παραγωγούς για τον προγραμματισμό που θα πρέπει να κάνουν το επόμενο διάστημα.

Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός της πληρωμής της Συνδεδεμένης, σύμφωνα με τους όρους της ΚΑΠ. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα για πολλούς βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν συλλέγουν ακόμα και το τελευταίο κιλό βαμβάκι από το χωράφι.

Ο Θανάσης Βελέντζας, βαμβακοπαραγωγός από τον Διόνυσο Ορχομενού, με δική του συλλεκτική μηχανή, κάνει λόγο για μειωμένες αποδόσεις στο δεύτερο χέρι. Υποστηρίζει, επίσης, ότι «η χρονιά ήταν δύσκολη, με μέσες στρεμματικές αποδόσεις στα 300 κιλά, όταν άλλες χρονιές ξεπερνούσαμε τα 440 με 450. Για το δεύτερο χέρι κατά την τρέχουσα περίοδο, αυτό που έχω αποκομίσει από το βαμβάκι που έχω συλλέξει είναι οι χαμηλές αποδόσεις. Αυτές κυμαίνονται μεσοσταθμικά περίπου στα 40 με 45 κιλά το στρέμμα. Σε μία καλή χρονιά και ανάλογα με την εποχή συλλογής του πρώτου χεριού, φθάναμε στο δεύτερο χέρι ακόμη και τα 120 κιλά το στρέμμα».

Αναφερόμενος στο θέμα των συμβατικών υποχρεώσεων των βαμβακοπαραγωγών για την κάλυψη της ηρτημένης παραγωγής, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «ένας σημαντικός αριθμός βαμβακοπαραγωγών δεν ξεπέρασε τα κιλά που ορίζει η Συνδεδεμένη, λόγω των μειωμένων στρεμματικών αποδόσεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πρόβλημα κατά την πληρωμή των ενισχύσεων.

Έχουμε όμως και περιπτώσεις όπου, ακόμη και για 15 κιλά το στρέμμα, κάποιοι θέτουν σε λειτουργία τις συλλεκτικές τους για να μαζέψουν το βαμβάκι, ούτως ώστε να είναι καλυμμένοι».

Ποιοτικά υποβαθμισμένο το προϊόν της Θεσσαλίας

Με πάνω από 700 στρέμματα καλλιεργημένα με βαμβάκι και σημαντικά μειωμένες αποδόσεις, λόγω των πλημμυρών στην περιοχή των Φαρσάλων, ο Μιλτιάδης Αγγελακόπουλος προβληματίζεται για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στον τόπο του.

«Συλλέξαμε από 60 έως 200 κιλά σε πρώτο και δεύτερο χέρι. Οι αποδόσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές. Λόγω της πλημμύρας έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά το βαμβάκι, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών έχει συλλέξει από τα χωράφια του ακόμα και το δεύτερο χέρι».

Στο ερώτημά μας αν συμφέρει οικονομικά η συλλογή του βαμβακιού με την τρέχουσα τιμή στο προϊόν, η απάντηση του κ. Αγγελακόπουλου είναι αφοπλιστική: «Με δική σου μηχανή το σκέφτεσαι να μαζέψεις 15 κιλά και πάνω στο δεύτερο χέρι. Για κάτω από 10 κιλά, είναι ασύμφορη η συλλογή, συνυπολογίζοντας και το κόστος των καυσίμων που καταναλώνουμε, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις μετακινήσεις μέχρι και το εκκοκκιστήριο».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα περίοδο και ειδικότερα στο θέμα των τιμών, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται κατά το τρέχον διάστημα, ο κ. Αγγελακόπουλος εμφανίζεται διστακτικός για τον προγραμματισμό για της σποράς του βαμβακιού την άνοιξη. «Με τιμή βαμβακιού κάτω από 70 λεπτά και μία μέση απόδοση στα 400 κιλά το στρέμμα, είναι οριακά τα αποτελέσματα και κατ’ επέκταση τα έσοδα για εμάς.

Με τα σημερινά δεδομένα, έχοντας σχεδόν μηδενική παραγωγή και τιμή κάτω από τα 60 λεπτά, ούτε καν σκεφτόμαστε την καλλιέργεια του βαμβακιού. Μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει στραφεί προς τα σιτηρά, διότι έχουν μειωμένες εισροές και μικρό χρόνο απασχόλησης».

Να αλλάξουμε την ψυχολογία  στον παραγωγό

Παρακολουθώντας την πορεία των τιμών τον τελευταίο καιρό, ο Ευθύμης Φωτεινός, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά και προσβλέπει στο να ληφθούν σύντομα οι σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του βαμβακιού στη χώρα.

«Ελπίζουμε ότι τον Δεκέμβριο, που κλείνει και το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων στο βαμβάκι, θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Οι βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν το κλείσιμο της τιμής στα τέλη της χρονιάς, ώστε να προγραμματίσουν για την επόμενη περίοδο».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «βάσει των τιμών που βλέπουμε μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής του βαμβακιού, το προϊόν είναι ασύμφορο να καλλιεργηθεί. Η φετινή τιμή του βαμβακιού θα καθορίσει και τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν το 2024».

Έχοντας καταλήξει στα παραπάνω συμπεράσματα, ο κ. Φωτεινός παρουσίασε επίσημα τις προτάσεις του στους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται, ώστε οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα να καλύπτουν σε ένα μεγάλο ποσοστό το εισόδημα των παραγωγών, «διότι αυτοί θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις για το τι θα καλλιεργήσουν».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το δεύτερο χέρι, με ένα ποσοστό 10% να μένει ακόμα στα χωράφια, αλλά με μεγάλες αποκλίσεις στις αποδόσεις από περιοχή σε περιοχή. Κλείνοντας, αναφέρεται στην παρούσα περίοδο, που το βλέμμα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος είναι στραμμένο στο αίτημά της προς το ΥΠΑΑΤ και την απόφασή του ώστε «να μειωθεί οριζόντια η ηρτημένη κατά 30%, για να μην υπάρχουν προβλήματα στους παραγωγούς με τη Συνδεδεμένη και έχουν επιπλέον απώλειες στο εισόδημά τους».