Βαρέλια για τις μυδοκαλλιέργειες από θαλάσσια σκουπίδια

Μια νέα διαδρομή για τα πλαστικά θαλάσσια απορρίμματα βασισμένη στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στην τεχνολογία blockchain, του δικτύου ανθρώπων που δημιουργούν και μοιράζονται κάτι κοινό, προτείνει η δράση Plastic Twist που υλοποιεί στην Ελλάδα η οργάνωση Μεσόγειος SOS και το Data Lab του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με τη μελέτη της χρήσης των εργαλείων των νέων τεχνολογιών και με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας κατατέθηκε η καινοτόμα ιδέα «The Blue Barrel Project», η οποία αφορά εθελοντικές δράσεις και συμμαχίες με αλιείς και μυδοκαλλιεργητές για την καθαριότητα των ακτών του Δυτικού Θερμαϊκού, που σήμερα κατακλύζονται από κάθε είδους θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα.

Όπως τονίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, που συμμετέχει στο παραπάνω project, Λία Παπαδράνγκα, η ιδέα αυτή βασίζεται στη φιλοσοφία της δημιουργίας μιας ΚΟΙΝΣΕΠ, η οποία μέσω εθελοντικών δράσεων και συνεργασιών θα μεριμνά για την καθαριότητα των ακτών του Δ. Θερμαϊκού.

Τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα θα συγκεντρώνονται, θα ανακυκλώνονται, θα παίρνουν νέα μορφή και θα επιστρέφουν ως βαρέλια για τις μυδοκαλλιέργειες. «Η ιδέα αυτή προκρίθηκε μεταξύ άλλων προτάσεων και θα την παρουσιάσουμε τον προσεχή Νοέμβριο στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτήν τη στιγμή δεν είναι προς υλοποίηση, καθώς το τρωτό σημείο της είναι η εξεύρεση ανθρώπων που θα ήθελαν να την εφαρμόσουν στην πράξη», επισημαίνει. Προσθέτει, δε, πως έγινε μια πρώτη συζήτηση με τους επαγγελματίες αλιείς της Πιερίας που έδειξαν ενδιαφέρον, ωστόσο η δυσκολία αφορούσε στη δημιουργία της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης και των προϋποθέσεων αλλά και δεξιοτήτων που απαιτούνται.

Το Plastic Twist είναι ευρωπαϊκή δράση που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon2020.