Βασίλης Δούμπαλας: Εξέλιξη της κτηνοτροφικής μονάδας με ιδέες από τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ

Η οικογενειακή παράδοση στην κτηνοτροφία και η θέλησή του να την εξελίξει με σύγχρονα μέσα και γνώση τον οδήγησε σε μία συνειδητοποιημένη απόφαση για να λάβει, ήδη από το σχολείο, τα κατάλληλα εφόδια. Ο Βασίλης Δούμπαλας, από τον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε πριν ακόμα τελειώσει το λύκειο να γνωρίζει ό,τι χρειάζεται για τη ζωική παραγωγή και τη βέλτιστη εκτροφή των ζώων.

Ως μαθητής, πλέον, της τρίτης τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με ειδικότητα στη ζωική παραγωγή, έχει λάβει εμπειρία μέσω των πρακτικών μαθημάτων και των επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις. Επίσης, κατάφερε να πάρει ιδέες και να δει πώς δουλεύουν οι κτηνοτρόφοι των ΗΠΑ, μέσω μιας επίσκεψης στη Λουιζιάνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος του σχολείου. «Ήδη, από τη Β’ Γυμνασίου είχα αποφασίσει ότι θα πάω στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Βασίλης.

Η οικογένειά του διαθέτει δύο κτηνοτροφικές μονάδες με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στον Πεντάλοφο, που αποτέλεσαν και την αιτία για την απόφασή του. «Θέλω να συνεχίσω στην εκμετάλλευση και αυτός είναι ο λόγος που πήγα στο συγκεκριμένο σχολείο. Δεν θέλω να φύγω στο εξωτερικό και πιστεύω ότι η κτηνοτροφία είναι μία πολύ καλή λύση. Θέλω να εξελίξω την εκμετάλλευση μέσω της τεχνολογίας».

Ο Βασίλης εκπαιδεύεται μέσω πρακτικών μαθημάτων στη διατροφή, στην εκτροφή, στις βέλτιστες πρακτικές για την υγεία των ζώων και στην αποφυγή ασθενειών, καθώς κάθε εβδομάδα πραγματοποιούν επισκέψεις σε εκμεταλλεύσεις. «Πιστεύω ότι είναι ένα σχολείο που βοηθάει τα παιδιά αρκετά, όχι μόνο σε θέματα ειδικότητας, αλλά και σε θέμα χαρακτήρα.

Αν και είναι ψυχοφθόρο για ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να είναι μακριά από τους γονείς του, μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο και αυτόνομο. Η διαβίωση στο σχολείο σε κάνει πιο δυναμικό χαρακτήρα, γιατί μένεις μόνος σου σε μια κοινωνία», αναφέρει ο Βασίλης.

Ταξίδι στη Λουιζιάνα

Μια εμπειρία ζωής για τον Βασίλη ήταν το ταξίδι στις ΗΠΑ για τρεις εβδομάδες. Όπως αναφέρει, «πραγματοποιήσαμε επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδες, πήγαμε σε δημοπρασίες και συνομιλήσαμε με τους κτηνοτρόφους-ιδιοκτήτες των εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι και μας ξενάγησαν στην επιχείρησή τους.

Για μένα είχε σημασία να δω το σύστημα και την κουλτούρα των Αμερικανών και να πάρω ιδέες. Αυτό με βοηθάει να εξελιχθώ και εγώ σιγά σιγά ως κτηνοτρόφος».

Εξέλιξη εκμετάλλευσης

Στα μελλοντικά σχέδια του Βασίλη είναι να εξελίξει τις εκμεταλλεύσεις της οικογένειάς του, να τις κάνει όσο πιο εύχρηστες γίνεται μέσω των νέων τεχνολογικών συστημάτων για την αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών. «Το 2017, δημιουργήσαμε τη δεύτερη μονάδα, η οποία περιλαμβάνει ρομποτικά συστήματα, σε λίγα χρόνια σκέφτομαι να αναπτυχθούμε και στον τομέα των ΑΠΕ», καταλήγει ο Βασίλης.