Βασίλης Καραπάς: Από τα Γρεβενά σε ΗΠΑ και Ευρώπη αρωματικά φυτά και υποπροϊόντα μανιταριών
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες αφήνουν συνήθως μια κληρονομιά στις νεότερες γενιές. Κληρονομιά αναμνήσεων, εμπειριών, γεύσεων και αρωμάτων. Ο Βασίλης Καραπάς από τον Βατόλακκο Γρεβενών μετέτρεψε αυτή την κληρονομιά των αναμνήσεων σε μία αγροτική επιχείρηση καλλιέργειας, συσκευασίας και προώθησης βιολογικών αρωματικών φυτών που έχει ανοίξει τις πόρτες της στην Ευρώπη και ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα και για την Αμερική.
Σημείο αναφοράς για την έναρξη της επιχείρησης, «Γεύση Βουνού», η ρίγανη. Η αγνή, φυσική ρίγανη, που ο Βασίλης θυμάται τη γιαγιά του, Μαγδαληνή, να τρίβει πάνω σε κόσκινα και να την πουλά στις λαϊκές αγορές. Κρατώντας τη φυσική επεξεργασία που έμαθε από εκείνη και συνδυάζοντάς τη με σύγχρονες πρακτικές, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τα δικά του προϊόντα, τα οποία «κλείνει» σε καινοτόμες συσκευασίες, ενώ, σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς, παντρεύει τα βότανα με το ελαιόλαδο.
Σήμερα ο 29χρονος αγρότης διαθέτει οκτώ καλλιέργειες (φασκόμηλο, τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, χαμομήλι, μελισσόχορτο, σαφράν και λεβάντα), ενώ, θέλοντας να αναδείξει το προϊόν του τόπου του, τα μανιτάρια, δημιουργεί υποπροϊόντα αυτών.
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον αγροτικό τομέα, καθώς ο πατέρας μου καλλιεργούσε προϊόντα όπως σιτάρι, κριθάρι, μηδική. Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον κλάδο, αποφάσισα παράλληλα ότι θα διαφοροποιηθώ και θα παράγω προϊόντα τα οποία μπορούν να φτάσουν απευθείας στους καταναλωτές χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση τρίτων. Ήθελα, επίσης, να κρατήσω τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής και επεξεργασίας όπως έκανε η γιαγιά μου. Για τον λόγο αυτόν, μαζεύουμε τα βότανα με το χέρι και τα απλώνουμε στη σκιά. Δεν χρησιμοποιούμε μηχανήματα για να μην τα τραυματίσουμε και το προϊόν φτάνει στον καταναλωτή χωρίς την πρόσμειξη χημικών», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Βασίλης.
Εξαγωγές και ελληνική αγορά
Η απόφαση για επαγγελματική ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα έφερε την ανάγκη για εκπαίδευση. Ο ίδιος σπούδασε στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων στο Αλεξάνδρειο -τότε- τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Στα 20 του χρόνια και πριν ακόμη ολοκληρώσει τη σχολή, ζήτησε από τον πατέρα του να του δώσει ένα χωράφι.
«Όταν φύτεψα την πρώτη ρίζα ρίγανη, είχα βάλει στόχο ότι το προϊόν μου θα είναι υψηλής ποιότητας και θα καταφέρω να το εξάγω στο εξωτερικό. Έτσι και έγινε. Tο 2019, ήρθε η πρώτη μας εξαγωγή, όταν ένας φίλος βρέθηκε στην Κολωνία και μας σύστησε στον πρώτο μας πελάτη. Μέχρι και σήμερα συνεργαζόμαστε με τον ίδιο άνθρωπο, ενώ, από τότε, και με τη δική του βοήθεια, αλλά και με τις δικές μας κινήσεις, συμμετέχοντας σε εκθέσεις τροφίμων, καταφέραμε να δημιουργήσουμε το δίκτυο των εξαγωγών μας», εξηγεί ο ίδιος.
Σήμερα, ο Βασίλης εξάγει το 80% της παραγωγής του στη Μάλτα, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Τσεχία και τη Ρουμανία και έχει δρομολογήσει την πρώτη του εξαγωγή στην Αμερική. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα του πωλούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τα Γιάννενα και την Άρτα, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ντελικατέσσεν και μίνι μάρκετ. Επίσης, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί του μέσω της ιστοσελίδας geusivounou.gr.
Βιοδιασπώμενες συσκευασίες
Θέλοντας το προϊόν του να «ζωντανεύει» κάθε φορά που φτάνει στον καταναλωτή, ο Βασίλης έβαλε ολόκληρα κλωναράκια τσάι του βουνού σε βιοδιασπώμενες συσκευασίες, οι οποίες μπαίνουν απευθείας στην κούπα.
«Μέσα στο σακουλάκι βάζουμε ολόκληρο το προϊόν και όχι τρίμματα, έτσι ώστε να ξαναζωντανεύει και να δίνει όλα του τα αρώματα όταν πέφτει το νερό. Το προϊόν είναι φυσικό και δεν υπάρχει καμία πρόσμειξη με χημικά στοιχεία. Επίσης, το σακουλάκι είναι βιοδιασπώμενο και η υπόλοιπη συσκευασία χάρτινη», τονίζει ο 29χρονος αγρότης.
Εκτός από τα παραπάνω, ο Βασίλης έχει δημιουργήσει και μείγματα μπαχαρικών με ρίγανη, θυμάρι, άγριο σκόρδο και μπούκοβο, «τα οποία είναι από δικά μας βότανα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε κρέατα, ψάρια και σούπες», όπως συμπληρώνει.
Ελαιόλαδο με βότανα
Στόχος του Βασίλη είναι η συνεχής εξέλιξη και δημιουργία. Για τον λόγο αυτόν, αναζητά πάντα τρόπους ώστε να προσθέτει καινούργια προϊόντα στην γκάμα του. Όπως εξηγεί, «συνδυάζουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πολύ χαμηλής οξύτητας με βότανα όπως η ρίγανη, το δενδρολίβανο και η τσίλι πιπεριά, χωρίς καμία πρόσμειξη χημικών. Πέρα από τα βότανα, προσπαθούμε να ανοίξουμε κι άλλες συνεργασίες, έτσι ώστε να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα, καινούργιες ιδέες προς τα έξω και να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες που έχει η αγορά του εξωτερικού».
Συμβολαιακή γεωργία
Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής και ξένης αγοράς, ο Βασίλης συνεργάζεται και με άλλους παραγωγούς, οι οποίοι μοιράζονται με τον ίδιο κοινές αρχές για τη βιολογική γεωργία και την παραγωγή των προϊόντων. «Κάνουμε συμβολαιακή γεωργία και προσπαθούμε να συγκροτήσουμε μία ομάδα με παραγωγούς που να έχουμε τις ίδιες πρακτικές και αρχές. Κάνουμε συμβολαιακή με τιμές ασφαλείας, αναζητώντας νέους συνεργάτες, καθώς θέλω να βοηθήσω και νέα παιδιά που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας και θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους».
Υποπροϊόντα μανιταριών
Εκτός από τα βότανα, ο Βασίλης ήθελε να αναδείξει το προϊόν του τόπου του, τα μανιτάρια. «Τα Γρεβενά είναι η πόλη των μανιταριών, επομένως το θεωρούσα λάθος να προσπαθούμε να αναδείξουμε τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο και να μην αναδειχθεί αυτό το χάρισμα που υπάρχει στην περιοχή. Για αυτόν τον λόγο, συνεργαζόμαστε με παρασκευαστήρια για να δημιουργήσουμε υποπροϊόντα μανιταριών, όπως τουρσί από μανιτάρι, γλυκό του κουταλιού, κρέμες και σάλτσες από μανιτάρι και τρούφα», καταλήγει.