Βελγική προεδρία: Η σήμανση Nutri-Score επιστρέφει στην ευρωπαϊκή ατζέντα

Η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα διοργανώσει τον Απρίλιο επιστημονικό συμπόσιο σχετικά με την πολυσυζητημένη διατροφική επισήμανση των τροφίμων, με σκοπό την «ανταλλαγή εμπειριών» χρήσης του συστήματος Nutri-Score, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών που το χρησιμοποιούν και εκείνων που αντιτίθενται στην υιοθέτησή του.

Το σκεπτικό είναι να γίνει ένας απολογισμός και μια «ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με ένα εθελοντικό σύστημα επισήμανσης στην εμπρόσθια πλευρά της συσκευασίας που έχει ήδη εισαχθεί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», σύμφωνα με το πρόγραμμα της βελγικής Προεδρίας.

Το συμπόσιο, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου, «θα διοργανωθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», όπως δήλωσαν πηγές της Προεδρίας στη Euractiv.

Το Nutri-Score, που λανσαρίστηκε στη Γαλλία το 2017, είναι ένα σύστημα χρωματικής διατροφικής επισήμανσης, το οποίο κατατάσσει τα προϊόντα ανάλογα με τη διατροφική τους αξία, από το Α-πράσινο, που δηλώνει τα «πιο υγιεινά» τρόφιμα, έως το Ε-κόκκινο.

Βελτιώνεται η θέση του «χαντακωμένου» ελαιολάδου

Από το τέλος του 2023, ισχύει ένας νέος αλγόριθμος για το Nutri-Score, με αυστηρότερες παραμέτρους για το γάλα και τα δημητριακά πρωινού, ενώ το ελαιόλαδο και τα άλλα λίπη φυτικής προέλευσης κερδίζουν πόντους σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξή τους, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις στον ευρωπαϊκό Νότο.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο δράσης που συνοδεύει την εμβληματική στρατηγική της ΕΕ για τη διατροφική πολιτική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει την υποχρεωτική διατροφική επισήμανση των τροφίμων σε όλο το μπλοκ μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, στο ίδιο μοτίβο με άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη «διευκόλυνση της μετάβασης σε υγιεινές, βιώσιμες δίαιτες», όπως αναφέρει το σχέδιο δράσης της F2F, η σχετική νομοθετική πρόταση αναβλήθηκε.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν στα τέλη του 2022 ότι η καθυστέρηση είχε ως στόχο να αποφευχθεί η υπερβολική πόλωση της συζήτησης, καθώς ο φάκελος αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοντά στις ευρωεκλογές. Έκτοτε, το θέμα έχει ολισθήσει εκτός ατζέντας συζητήσεων. Ωστόσο, η βελγική πρωτοβουλία μοιάζει έτοιμη να το επαναφέρει στο προσκήνιο.