Βερίκοκα: Στον απόηχο των παγετών ξεκίνησε η συγκομιδή για τα πρώιμα

Αναμένοντας τον κύριο όγκο της συγκομιδής που υπολογίζεται αργότερα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, τις επιπτώσεις των παγετών και των συνθηκών που επικράτησαν κατά την περίοδο της καλλιέργειας βερίκοκου βλέπουν οι παραγωγοί της Πελοποννήσου, μπαίνοντας στη συλλογή των πρώιμων.

Τώρα κόβονται οι πρώιμες, ανέφερε ο Στέφανος Μαρινάκης, γεωπόνος από την Αργολίδα, εξηγώντας ότι πρόκειται για βερίκοκα που προορίζονται για την εσωτερική αγορά, ενώ σε περίπου μία εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα εξαγώγιμα. Στις αρχές Ιουνίου μπαίνουν τα μεσοπρώιμα επιτραπέζια και, ταυτόχρονα, ξεκινούν τα βιομηχανικά, με την καλλιέργεια να μοιράζεται περίπου στη μέση για την περιοχή, μεταξύ επιτραπέζιου και βιομηχανικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές της περιόδου είναι μεταξύ 1,80-2,30 ευρώ.

«Με μία πολύ μικρή υποχώρηση από τις πρώτες-πρώτες τιμές», υποστήριξε, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μείωση παραγωγής κατά περίπου 30% και στις δύο κατηγορίες, εξαιτίας των παγετών του Μαρτίου και του Απριλίου.

Ακόμη και μηδενική παραγωγή σε ποικιλίες αναφέρει η Αργολίδα

Μείωση άνω του 50% για τη συνολική παραγωγή βερίκοκου της Αργολίδας εκτίμησε από πλευράς του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, Θωμάς Φάκλαρης, με το βιομηχανικό να εμφανίζει λίγο καλύτερη εικόνα. Αυτές τις ημέρες κόβονται μικρές ποσότητες πρώιμων που στρέφονται κυρίως στην εσωτερική αγορά και ποικιλίες όπως οι Mogador και Mirlo Blanco.

Σύμφωνα με τον κ. Φάκλαρη, σε αυτές η παραγωγή έρχεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αφού είτε είχαν ανθίσει πιο γρήγορα είτε δεν χτυπήθηκαν οι περιοχές τους. Αντίθετα, μηδενική παραγωγή ανέφερε για την ποικιλία Wonder cot, που ήταν να ακολουθήσει, ενώ και σε άλλες ποικιλίες εκτιμώνται μειώσεις. «Όποια κτήματα είναι σε πλαγιές προς τα βουνά δεν έχουν πάθει ζημιά, αντίθετα έχουν πάθει περιοχές που είναι προς τον κάμπο, στα χαμηλά υψόμετρα», εξήγησε ως προς τις ζώνες που χτύπησαν οι παγωνιές, εκφράζοντας φόβους και για εμπορικό κενό, αφού δεν υπάρχει η αλληλουχία των προϊόντων.

Σε υποχώρηση οι τιμές με μικρές ακόμη ποσότητες στην εγχώρια αγορά

Ως προς τις τιμές, αυτήν τη στιγμή είναι περίπου στο 1,50-1,70 για τον παραγωγό από τα 2,50 περίπου που ξεκίνησε, εντοπίζοντας γρήγορη υποχώρηση που δεν δικαιολογείται λόγω της ποσότητας, όπως υποστήριξε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η οψίμηση της παραγωγής, αλλά και το γεγονός ότι άργησε να ανοίξει η εστίαση έπαιξαν τον ρόλο τους, σε συνδυασμό με την πανδημία, εκτιμώντας ότι έχει περιοριστεί και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. «Όταν θα μπει και η ποικιλία Τύρβη, η οποία είναι εξαγωγική κατά κύριο όγκο, στην αλλαγή του μήνα χονδρικά θα έχουμε καλύτερη εικόνα», ανέφερε.

Μπεμπέκου και Διαμαντοπούλου περιμένει το Κιάτο

Σε μία παραγωγή γενικά μειωμένη, με σχεδόν «ανύπαρκτες» ποσότητες από τα πρώιμα βερίκοκα, καθώς ο παγετός τα πέτυχε στην ανθοφορία τους, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας. «Κάποια μεμονωμένα κτήματα μπορεί σε μία βδομάδα να κόψει ένας παραγωγός, αλλά δεν λέει κάτι, υποστήριξε, αφού τα νούμερα είναι ασήμαντα λόγω των καιρικών συνθηκών. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες ποικιλίες Μπεμπέκου και Διαμαντοπούλου, αν και κάτι έχουν, κι εκεί εκτιμώνται μειώσεις, εξήγησε, αφού τα δέντρα δεν κοιμήθηκαν καλά τον χειμώνα, ενώ υπάρχουν και περιοχές που η παγωνιά τα χτύπησε μετά το δέσιμο στο αρχικό στάδιο.