Βερίκοκο: Ο καιρός έκανε το χατίρι των παραγωγών

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η συγκομιδή του βερίκοκου τόσο στην Κορινθία όσο και στην Αργολίδα. Σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά, που είχε καταγραφεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, αυτήν τη φορά και μέχρι τώρα ο καιρός έκανε το χατίρι των παραγωγών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αφθονία στη συγκομιδή.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα είναι ανύπαρκτα, αφού οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις τιμές, όπως έχουν διαμορφωθεί.

Όψιμη η χρονιά, στα 70 λεπτά εκτιμάται η τιμή εκκίνησης

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο Θωμάς Φάκλαρης από το Σκαφιδάκι δηλώνει ότι «αν και περιμέναμε να ρεφάρουμε την περσινή ζημιά, τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Όσοι εργάζονται στα βερίκοκα έχουν κάποιο κέρδος, εκτός από τον παραγωγό. Οι τιμές αυτές δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις αυξήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα. Με 70 λεπτά δεν μπορείς να μιλήσεις για κέρδος, όταν το κοστολόγιο έχει αυξηθεί».

Η χρονιά φέτος χαρακτηρίζεται από οψιμότητα και οι ποσότητες που υπάρχουν προς διάθεση είναι μεγάλες. Η αναμονή για το Μπεμπέκο θα κρατήσει άλλες δέκα ημέρες και ο Θωμάς Φάκλαρης αναφέρει ότι «αν όλα πάνε καλά και δεδομένης της αύξησης του κόστους καλλιέργειας, λογικά η τιμή εκκίνησης πρέπει να είναι στα 70 λεπτά, αφού την περασμένη χρονιά δώσαμε με 50 λεπτά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του Νίκου Χασάπη από το Κιβέρι, ο οποίος τονίζει ότι αν και η παραγωγή είναι καλή, υπάρχουν κάποια προβλήματα μικροκαρπίας που προβληματίζουν σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσής τους στην αγορά.

Ομαλή η ροή συγκομιδής, μεγάλο πρόβλημα η άρδευση

Από την Κορινθία και ειδικότερα από το Ζευγολατιό ο Θανάσης Περαχωρίτης τονίζει ότι «προς το παρόν, η ροή της συγκομιδής εξελίσσεται ομαλά. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, θα πούμε ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί τόσο ώστε να μη μένουμε ικανοποιημένοι. Η αύξηση της φετινής παραγωγής ίσως δώσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα στον παραγωγό.

Η τιμή, αυτήν τη στιγμή, κυμαίνεται από 70 λεπτά έως 1,20 ευρώ, αλλά τα συλλεκτικά πληρώνονται από τον παραγωγό». Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το μεγάλο πρόβλημα, αυτήν τη στιγμή, είναι η άρδευση. Εάν δεν λυθεί άμεσα, τότε θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε απώλεια ενός μέρους του φυτικού κεφαλαίου που δεν θα μπορεί να καλυφθεί στο μέλλον, ενώ ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα θα υπάρξει και για τα αμπέλια».