Αυτό το άρθρο είναι 13 μηνών

Βερίκοκo: Χαμογελά ο Νότος, προβληματίζει ο Βορράς

15.05.2023
4' διάβασμα
verikoko-chamogela-o-notos-provlimatizei-o-vorras-292443

Ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες οι πρώτες κοπές των πρώιμων βερίκοκων, στις νότιες περιοχές της χώρας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα στις βορειότερες περιοχές δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ωρίμανση των καρπών και ήδη αρχίζουν να παρουσιάζονται τα πρώτα θέματα ποιότητας.

Σχεδόν το σύνολο της πρώιμης παραγωγής κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά και ελάχιστες ποσότητες στρέφονται προς το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, δεν παρουσιάζεται αξιόλογη μεταβολή σε σύγκριση με την περσινή περίοδο και, όταν αρχίσουν να μπαίνουν στη συλλογή οι υπόλοιπες περιοχές, θα ξεκινήσει και η πτώση τους.

Ποιοτικά καλύτερα δείχνουν να είναι τα βερίκοκα που συλλέγονται αυτή την περίοδο στην Αργολίδα, σύμφωνα με τον Τάσο Λέρμα, παραγωγό φρούτων από το Άργος. Η παρουσία των φρούτων στα δέντρα, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δείχνει να είναι ανώτερη και τα σάκχαρα να κυμαίνονται σε καλά για την εποχή επίπεδα. «Αν υπολογίσουμε ότι οι θερμοκρασίες δεν ήταν και οι καταλληλότερες, συνεχίζουμε τη συλλογή χωρίς προβλήματα», μας αναφέρει και εκτιμά ότι το σύνολο της παραγωγής κατευθύνεται προς την εσωτερική αγορά, λόγω των μικρών ποσοτήτων, ενώ οι εξαγωγές θα ξεκινήσουν μόλις αρχίσουν να μαζεύονται ποσότητες.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι ξεκίνησαν από 2 έως 2,20 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος. Υποστήριξε επίσης ότι για τη συλλογή του καρπού στην τρέχουσα περίοδο η περιοχή του καλύπτεται από εργατικό δυναμικό, όμως «τίθεται ένα ερώτημα για όταν θα μπούμε στον κύριο όγκο της παραγωγής και θα αυξηθούν οι ανάγκες». Τέλος, εκτίμησε ότι το βιομηχανικό βερίκοκο θα μπει στη συλλογή τον Ιούνιο, χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί ακόμη η τιμή του προϊόντος.

Κεντρική Μακεδονία: Μάχη με τον καιρό σε πολλά μέτωπα

Δύσκολη χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες του βερίκοκου χαρακτηρίζει τη φετινή ο Κώστας Μαρκοβίτης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Βέροια. Η εικόνα που αποκομίζει από τους καρπούς των δέντρων είναι για τον ίδιο πολύ άσχημη. «Υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες με σκισίματα, αλλά και σαπίσματα πριν ακόμα ωριμάσουν. Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών εμποδίζουν την άνοδο των σακχάρων, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η ωρίμανση και να έχουμε ποιοτική υποβάθμιση».

Αξιολογώντας τις πρώιμες ποικιλίες, ο κ. Μαρκοβίτης είπε ότι «υπάρχουν ευαίσθητες ποικιλίες, όμως αποδοτικότερες, σε σύγκριση με άλλες, περισσότερο ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες».

Υποστήριξε επίσης ότι αν το επιτρέψει ο καιρός, η συλλογή θα ξεκινήσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, κατά 4 με 7 ημέρες οψιμότερα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Υπολογίζουμε στην πρωιμότητα, διότι παίρνουμε καλύτερη τιμή. Πέρσι ξεκινήσαμε με 2,3 ευρώ το κιλό, αλλά σε λίγες ημέρες οι τιμές άρχισαν να πέφτουν, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που μπήκαν στην αγορά και ειδικότερα από γειτονικές χώρες».

Τύρναβος: Σημαντικά όψιμη η χρονιά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Βασίλη Νταβαρούκα, παραγωγού πυρηνόκαρπων από τα Δελέρια Τυρνάβου. Υποστηρίζει ότι η περιοχή του είναι από τις πρωιμότερες της χώρας στο βερίκοκο και το ροδάκινο, «όμως στην παρούσα περίοδο, η συλλογή δείχνει να είναι οψιμότερη, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Αν μπορέσουμε να μπούμε στα χωράφια την εβδομάδα που έρχεται, θα είμαστε τυχεροί», λέει ο ίδιος. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών για την περσινή περίοδο, στο ξεκίνημα της συλλογής, υποστήριξε ότι για την περιοχή του το βερίκοκο κυμάνθηκε στο 1,5 ευρώ και στη συνέχεια έπεσε στα 80 λεπτά.