Bertiss: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το βροχοποιήσιμο νερό για να προβλέψει τα καιρικά φαινόμενα

bertiss
Τη δυνατότητα να προφυλαχτεί από ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές μεταβολές έχει πλέον η Ελλάδα, μέσω της χαρτογράφησης του βροχοποιήσιμου νερού που πραγματοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε πραγματικό χρόνο.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Χρήστος Πικριδάς, καθηγητής στο τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του πανεπιστημίου, «στο συγκεκριμένο τμήμα λειτουργεί ένα κέντρο ανάλυσης για την επεξεργασία των δεδομένων των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (GNSS/Global Navigation Satellite Systems) που θα συμβάλει στην έγκαιρη ενημέρωση και προειδοποίηση σχετικά με ακραία καιρικά φαινόμενα».

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Bertiss, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία. «Για πρώτη φορά, πάνω από τις τρεις χώρες χαρτογραφείται, σε πραγματικό χρόνο, η απεικόνιση του βροχοποιήσιμου νερού, με την αξιοποίηση των τροποσφαιρικών προϊόντων που παράγονται από την επεξεργασία δεδομένων GNSS στη μετεωρολογία. Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένες τιμές που προκύπτουν από την ανάλυση, συμμετέχουν στην επεξεργασία των αριθμητικών μοντέλων καιρού που χρησιμοποιούν οι αντίστοιχες μετεωρολογικές υπηρεσίες. Ο τελικός στόχος είναι η αφομοίωση των προσδιορισθέντων τιμών για την περαιτέρω βελτίωση της πρόγνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αντίστοιχα κέντρα ανάλυσης αναμένεται να λειτουργήσουν στην Κύπρο και στη Βουλγαρία», τονίζει ο κ. Πικριδάς.

Ανοικτά δεδομένα

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής είναι διαθέσιμα σε όλους, καθώς, όπως αναφέρει ο καθηγητής, «τα αποτελέσματα των μετρήσεων του κέντρου ανάλυσης που λειτουργεί στο ΑΠΘ είναι άμεσα προσβάσιμα σε φορείς, ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, στην οποία παρέχεται άμεση και αδιάκοπη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο». Τα στοιχεία, όμως, που παρέχονται από τη χαρτογράφηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για τον αγροτικό τομέα, που πλήττεται κάθε χρόνο από τις μεταβολές του καιρού. Ο Χρ. Πικριδάς καταλήγει λέγοντας ότι «η πορεία και γενικότερα η συμπεριφορά του βροχοποιήσιμου νερού που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, καθώς και η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή μελέτης, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τις γεωργικές δραστηριότητες».

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ερευνητικό Κέντρο Frederick (ως επικεφαλής), η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κύπρου, και η Υπηρεσία Χαλαζόπτωσης και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας της Βουλγαρίας.