Βγαίνουν οι πρώτοι τιµοκατάλογοι για την πράσινη ελιά σε Χαλκιδική και Στυλίδα

των Ελένης Ριζάκη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Σε Χαλκιδική και Φθιώτιδα έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά η συγκομιδή της νωπής πράσινης ελιάς για την εσοδεία 2022-2023. Σε γενικές γραμμές, αυτό που φαίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι μια καλή παραγωγή, ωστόσο σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τιμών τα πάντα είναι υπό συζήτηση την τρέχουσα περίοδο. Η «ΥΧ» πραγματοποίησε σχετικό ρεπορτάζ, μιλώντας με παραγωγούς και παράγοντες του κλάδου σε Χαλκιδική και Στυλίδα.

Καλή η χρονιά, αισιόδοξες σκέψεις για τις τιμές στη Χαλκιδική

Ιδιαίτερα καλή, από άποψη ποσότητας και ποιότητας, είναι η φετινή χρονιά στη Χαλκιδική. Τα αποθέματα είναι σχεδόν μηδενικά, αφού οι προηγούμενες χρονιές χαρακτηρίστηκαν από ακαρπία. Αναφορικά με τις τιμές, οι ελαιοπαραγωγοί ευελπιστούν ότι θα είναι ικανοποιητικές και συμφέρουσες για όλες τις πλευρές. Οι πρώτοι τιμοκατάλογοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονται σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ή το αργότερο μέσα στο σαββατοκύριακο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Βλαβή, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων προϊόντων και σε κάποιες περιοχές εκείνων που είχαν μπει σε δεξαμενές, ενώ η παραγωγή της πράσινης ελιάς –βιολογικής και συμβατικής– αναμένεται καλή. Όπως αναφέρει, «φαίνεται να υπάρχει παραγωγή φέτος και η τιμή μπορεί να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, αλλά αυτό γίνεται όταν μεγαλώνει η παραγωγή. Ακούγεται πως θα κυμανθεί στο 1-1,10 ευρώ, αλλά τίποτα δεν είναι επίσημο».

Να σημειωθεί πως πέρυσι η τιμή στη Χαλκιδική έκλεισε στα 1,70 ευρώ. Για τις βιολογικές πράσινες ελιές, ο κ. Βλάβης λέει ότι «η τιμή είναι 40-60 λεπτά πάνω από εκείνη των συμβατικών. Αυτό είναι ορισμός. Η παραγωγή είναι τουλάχιστον 30% κάτω από αυτήν της συμβατικής ελιάς».

Επίσημη ανακοίνωση για τις τιμές πιθανώς μέχρι το σαββατοκύριακο

Αν και οι τρέχουσες ευνοϊκές συγκυρίες έφεραν, αρχικά, κάποια χαμόγελα, ωστόσο, η μικρή προσέλευση και το λιγοστό ενδιαφέρον των μεγάλων μονάδων μεταποίησης να παρευρεθούν στο πρόσφατο επίσημο κάλεσμα των παραγωγών, ώστε να συζητήσουν τη διαμόρφωση της τιμής και την έκδοση τιμοκαταλόγου πριν από την επίσημη έναρξη της συγκομιδής, ανέτρεψε το όποιο αισιόδοξο κλίμα.

Μετά και την εξέλιξη αυτή και αν οι τιμές που θα ανακοινωθούν δεν είναι ικανοποιητικές, οι παραγωγοί φέρονται αποφασισμένοι να πάρουν κάποια μέτρα και σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές, όπως λένε, τιμές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας, Χρήστου Τσιπέλη, ο οποίος λέει ότι είναι αποφασισμένοι να λάβουν δραστικά μέτρα: «Σε περίπτωση που οι τιμές είναι κατώτερες των περιστάσεων, τότε θα συγκαλέσουμε λαϊκή συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουμε για κινητοποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά, όσοι μπορούν και αντέχουν ή θα αποθηκεύσουν το προϊόν σε κάδες ή θα κατευθύνουν όλη την παραγωγή τους προς ελαιοποίηση, αφού η τιμή για το ελαιόλαδο αναμένεται πολύ καλή». Για τον κ. Τσιπέλη, μια συμφέρουσα τιμή και για τις δύο πλευρές θα ήταν 1,50 ευρώ για τα 110 τεμάχια στην πρώτη ποιότητα.

Υπέρ του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών τάσσεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Ολύνθου Χαλκιδικής «Biolivia», Δημήτρης Ευαγγελινός, ο οποίος, όμως, τονίζει ότι καθώς υπάρχει μεγάλη παραγωγή και αντίστοιχα μεγάλη προσφορά, θα ήταν κρίμα η τιμή της ελιάς να εξευτελιστεί από το γεγονός αυτό. «Η φετινή χρονιά είναι κομβική και ζήτημα ζωής και θανάτου, καθώς η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η έλλειψη εργατών γης προβληματίζουν τους πάντες.

Δεν πρέπει να είμαστε, όμως, σε αντιπαλότητα, ούτε σε κόντρα με κανέναν, ούτε με τον παραγωγό που θα σπεύσει να συγκομίσει, γιατί η ελιά του στα δέντρα μαυρίζει, ούτε με τους εμπόρους. Θα πρέπει να τα βρούμε μεταξύ μας με μια εκλογικευμένη λύση και συμφέρουσα τιμή για όλους», επισημαίνει ο κ. Ευαγγελινός. Όπως λέει, τέλος, εάν πέρσι η ελιά πωλήθηκε στα 1,60 ευρώ, λόγω μειωμένης σοδειάς, φέτος, τηρουμένων των αναλογιών, τα 1,30-1,40 ευρώ για την πρώτη κατηγορία θα είναι μια ιδανική τιμή.

«Η Τράπεζα Ελιάς θα εξασφαλίσει σταθερές τιμές»

Μόνη λύση, κατά τον κ. Βλάβη, στην ανασφάλεια που επικρατεί κάθε χρόνο με τις τιμές είναι η δημιουργία μίας Τράπεζας Ελιάς. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΑΣ Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής σημειώνει ότι «πρόκειται για κινήσεις που κάναμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο ισχυρό όργανο για να μπορεί να αποθηκεύεται το πλεόνασμα κα να πωλείται τον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο.

Σε συνεργασία με όρους. Το έχουμε πετύχει κατά 70%. Αυτό θα επιφέρει μια σταθερή τιμή. Όταν φτιάχνεις Τράπεζα του προϊόντος είναι σαν να έχεις δημιουργήσει το 50% ενός δημοπρατηρίου. Όποιο προϊόν δημιουργεί Τράπεζα, δημιουργεί και σταθερές τιμές».

Μεγάλος ο όγκος παραγωγής, αλλά το «μετά» θα το κρίνουν οι τιμές στη Φθιώτιδα

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και στη Φθιώτιδα, όπως μας ενημερώνει ο Γιάννης Συλαίος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας. Ειδικότερα, ο κ. Συλαίος αναφέρεται σε καλή παραγωγή, μεγάλου όγκου, όμως η μετέπειτα πορεία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η τιμή, η οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα.

«Εδώ, παράγοντας στην έκδοση τιμών είναι ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδος, όπου είμαι και εγώ μέλος. Δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τιμές». Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ανακοινωθούν τιμές επίσημα, ο κ. Συλαίος απαντά πως «σε μία εβδομάδα, δέκα μέρες, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, έστω μια ενδεικτική τιμή, για να μπορούν και οι έμποροι να προχωρήσουν».

Επίσης, προσθέτει: «Αν υπάρξει μεγάλη προσφορά, οι έμποροι μπορεί να ρίξουν λίγο την τιμή ή να σταματήσουν να παραλαμβάνουν, όταν καλύπτουν τις παραγγελίες που έχουν. Γιατί δεν ξέρω πόσο θα απορροφηθεί η ελιά φέτος, υπάρχει μια καλή παραγωγή. Μπορεί να πάει για λάδι». Ωστόσο, να αναφερθεί ότι η τιμή που συζητείται αυτήν τη στιγμή ανεπίσημα είναι 60 λεπτά/200 κομμάτια και αναλόγως προσαρμόζεται προς τα κάτω και πάνω.

Τέλος, αναφερόμενος στη βιολογική πράσινη ελιά, ο κ. Συλαίος εξηγεί ότι «προηγείται η συγκομιδή της βιολογικής ελιάς, γιατί αυτή την εποχή μαλακώνει ο καρπός, γίνεται πιο επιρρεπής στον δάκο και, ταυτόχρονα, δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις με ψεκασμούς. Άρα, τη μαζεύουμε νωρίτερα για να μην προσβληθεί. Ύστερα, ξεκινά η συλλογή των υπόλοιπων ελιών. Οι τιμές στα βιολογικά είναι τριών κατηγοριών: άλλη τιμή για τα 110-150 κομμάτια, άλλη για τα 150-220 και διαφορετική για τα 220-300».