Βγήκαν στους δρόμους οι γεωπόνοι σε Κρήτη και Λάρισα – Δεν αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/03 στο Ηράκλειο Κρήτης, η γενική συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ , στην οποία παραβρέθηκαν ο Πρύτανης της σχολής, όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ.

Στην συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν παραπάνω από 200 φοιτητές του Τμήματος, αναδείχτηκε το πρόβλημα της μη κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Όπως τόνισαν οι φοιτητές το πτυχίο τους αναγνωρίζεται κανονικά ως ενιαίος και αδιάσπαστος Τίτλος Σπουδών Μεταπτυχιακού επιπέδου 7 (Integrated Master’s), απασχολεί εξ ιδρύσεως του ΕΛΜΕΠΑ την ακαδημαϊκή του κοινότητα και ιδίως τους 27 Γεωπόνους που έχουν ήδη αποφοιτήσει και δεν μπορούν να εργαστούν στον κλάδο τους ως Γεωπόνοι, όπως επίσης και τους πολλούς φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων και θα αποφοιτήσουν εντός μερικών μηνών.

Εξ’ αρχής, στόχος του Συλλόγου το φετινό ακαδημαϊκό έτος ήταν και είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας, ο οποίος υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου μας από την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη Γενική Συνέλευση «αποφασίστηκε να λάβουμε δράση άμεσα. Τα κτήρια της σχολής βρίσκονται υπό κατάληψη και θα διεκδικήσουμε μαζικά το αυτονόητο. Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Ελευθερίας την Δευτέρα 20/03 και την Τρίτη 21/03 στις 11:00 και αναλαμβάνουμε δράση.

Η δική μας ώρα είναι τώρα! Προχωράμε ενωμένοι!»

Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα νομοθετικά κωλύματα αφαιρούν από τους αποφοίτους τα επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου

Νομοθετικά κωλύματα αφαιρούν από τους αποφοίτους τα επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου – Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πιο συγκεκριμένα, η ακαδημαϊκή λειτουργία του σημερινού τμήματος γεωπονίας Αγροτεχνολογίας ξεκίνησε το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019 2020.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η Πιστοποίηση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ως Integrated Master’s. Όμως, στους Πτυχιούχος του Τμήματος ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ μέχρι σήμερα τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Γεωπόνου Αγροτεχνολόγου όπως στους Πτυχιούχους των Παλαιότερων Τμημάτων Γεωπονίας λόγω του παρακάτω νομοθετικού κωλύματος.

Ακολουθεί ανακοίνωση των φοιτητών με την οποία γνωστοποιούν το μείζον θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων:

«Σύσσωμη όλοι εμείς οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και το λοιπό Διδακτικό προσωπικό, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στο αυτονόητο, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Μέχρι τώρα δε μας έχουν αποδοθεί τα δικαιώματα άσκησης του Επαγγέλματος του Γεωπόνου παρότι το τμήμα μας έχει ταυτόσημες σπουδές με εκείνες των υπολοίπων πανεπιστημιακών τμημάτων γεωπονίας αλλά και ακόμα περισσότερες λόγω της μοναδικότητας εξειδίκευσης στον Αγροτεχνολογικό τομέα.

 Δε γίνεται όλοι εμείς οι Φοιτητές του Τμήματος μας, αλλά και πολλοί ακόμα από τα υπόλοιπα Τμήματα τα οποία δημιουργήθηκαν το 2019-2020 να σπαταλάμε χρόνο αλλά φυσικά και ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο ώστε να σπουδάσουμε και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας η Πολιτεία να μην έχει μεριμνήσει για το πιο απλό και αυτονόητο, την Αποδοχή μας στους Δημόσιους Φορείς .

Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι προχωρήσαμε σήμερα ημέρα Δευτέρα (20/3/2023) σε κατάληψη του τμήματος Γεωπονιας-Αγροτεχνολογιας.  Επιπλέον  αυτή η κατάληψη αποτελεί πανελλήνια ταυτόχρονη ενέργεια και από τα υπόλοιπα  Τμήματα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όπως το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα παραπάνω θα θέλαμε να γίνει γνωστή η πράξη μας μέσω της δική σα βοήθεια».

Μ πληροφορίες από το pineiosnews.gr