Βίγκαν οργανώσεις στην Μ. Βρετανία ζητούν από την κυβέρνηση να ενθαρρύνει την εγκατάλειψη της γαλακτοπαραγωγής

Τις έντονες αντιδράσεις του βρετανικού γαλακτοκομικού τομέα έχει εγείρει το περιεχόμενο επιστολής που συνέταξε ομάδα βίγκαν οργανώσεων με αποδέκτη τον υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Γιούστις. Οι υποστηρικτές της χορτοφαγικής διατροφής αναφέρουν ότι η ζήτηση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχει μειωθεί σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού και ότι αυτό έχει οδηγήσει τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων να απορρίπτουν τεράστιο όγκο πλεονάζουσας ποσότητας γάλακτος.

Μάλιστα, ζητούν ευθέως από τη βρετανική κυβέρνηση να τους ενθαρρύνει να εγκαταλείψουν τον κλάδο και να κάνουν τη μετάβαση προς την παραγωγή εναλλακτικών φυτικών προϊόντων. «Η βρετανική γαλακτοκομική βιομηχανία βρίσκεται σαφώς σε παρακμή. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν λιγότερες από 9.500 γαλακτοκομικές μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με τις 13.000 που λειτουργούσαν πριν από δέκα χρόνια και έχει προβλεφθεί ότι θα υπάρχουν λιγότερες από 5.000 έως το 2025.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων φυτικής προέλευσης έχει αυξηθεί κατά 150% μέσα σε έξι χρόνια», αναφέρει η βίγκαν πρωτοβουλία, της οποίας προΐστανται οι οργανώσεις Vegan Society, Animal Aid, Viva! και Peta UK. «Αντί να παρέχει οικονομική βοήθεια στον γαλακτοκομικό τομέα, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει μια προοδευτική μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη, υγιέστερη, φιλική προς τον πλανήτη και μη βασισμένη σε ζώα γεωργία».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των Βρετανών γαλακτοπαραγωγών, οι οποίοι κατηγορούν τον βίγκαν συνασπισμό ότι διαδίδει «εσφαλμένες» πληροφορίες και ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία τάση πτώσης σε συνθήκες υγειονομικής κανονικότητας.