Βίκος: Η συμπληρωματική καλλιέργεια με βοηθητικό ρόλο

Η εικόνα για τις φθινοπωρινές σπορές στον βίκο δεν είναι ενιαία στις διάφορες περιοχές της καλλιέργειας. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, από τις καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο των σπορών μέχρι το εάν πρόκειται για περιοχή με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία.

Ενδεικτικά, στην Αλίαρτο και στον Ορχομενό ο βίκος έχει ένα αμελητέο ποσοστό μεταξύ των ζωοτροφών που επιλέγονται για αμειψισπορά. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Βασίλης Παναγιώτου, «ο βίκος είναι μια πολύ καλή πρωτεϊνούχα τροφή, αλλά δεν έχει τη θέση που του αξίζει. Οι παραγωγοί προτιμούν το μπιζέλι, γιατί έχει μεγαλύτερη απόδοση, καθώς και βρόμη και κριθάρι».

Αντίθετα, στην Αιτωλοακαρνανία, η ζήτηση για σπόρους βίκου ήταν αυξημένη μέχρι και 70% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ο γεωπόνος Αλέκος Παπαδημητρίου εξηγεί ότι «πέρυσι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για να γίνουν οι σπορές από νωρίς, ενώ φέτος ξεκίνησε η σεζόν από τον Οκτώβριο με βροχές.

Επιπλέον, είναι πιθανόν οι παραγωγοί να αναζητούν μια πρωτεϊνούχα τροφή σχετικά εύκολη στην καλλιέργεια. Ο βίκος είναι μια τέτοια καλλιέργεια, η οποία δεν έχει απαιτήσεις για άρδευση και επιπλέον την εποχή που συγκομίζεται απελευθερώνει το χωράφι για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες». Ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν μειωμένα φέτος υπέρ του βίκου άλλα μονοετή ψυχανθή και το λόλιο.

Στη Θεσσαλία, οι σπορές βίκου του φθινοπώρου υπολογίζονται μειωμένες κατά 20% περίπου, λόγω των πολλών βροχών. «Παρόλο που υπήρχε ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, άλλωστε ο βίκος είναι το νούμερο ένα μεταξύ των ψυχανθών στη Θεσσαλία καταλαμβάνοντας το 60%, οι πολλές βροχές στάθηκαν εμπόδιο στην ολοκλήρωση των σπορών», σημειώνει ο γεωπόνος Δήμος Κατσής. Ο ίδιος, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «εάν γυρίσει ο καιρός, να μπουν κι άλλα στρέμματα το επόμενο διάστημα».

Τέλος, ο βίκος χρησιμοποιείται από πολλούς παραγωγούς ως βελτιωτικό εδάφους λόγω των μονάδων αζώτου που συγκεντρώνει στα φυμάτια των ριζών. Σημαντικός είναι, επίσης, και ο ρόλος του στις δενδρώδεις καλλιέργειες και ειδικά στις βιολογικές για χλωρή λίπανση, με σημαντικά αποτελέσματα ακόμη και σε άγονα εδάφη.