Βίντεο από την καταστροφή στον παραδοσιακό ελαιώνα Άμφισσας μετά την πυρκαγιά

12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα- 3.000 στρέμματα είναι από τον Ελαιώνα της Αμφισσας

Χωρίς λέξεις τα συναισθήματα από αυτό που άφησε πίσω της η νέα καταστροφή στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας.

Στο video drone που ακολουθεί αποτυπώνεται το ζωτικό πλήγμα στη μεγαλύτερη έκταση από τα σημεία που πέρασε η φωτιά στα μέτωπα του Σερνικακίου και του Χρισού.

Σύστημα Copernicus: 12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα- 3.000 στρέμματα είναι από τον Ελαιώνα της Αμφισσας

Εκτεταμένες καταστροφές προξένησε η πυρκαγιά στην Ιτέα, σύμφωνα με τους χάρτες του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος COPERNICUS, το οποίο ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα της πολιτικής προστασίας, για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Φωκίδα και στην Αχαΐα.

Όπως κατέγραψαν οι δορυφόροι, από την πυρκαγιά στην Ιτέα καταστράφηκε έκταση 12.153 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εντός της προστατευμένης ζώνης του Δελφικού Τοπίου.

Ειδικότερα, εκ των 12.153 στρεμμάτων που έχουν καεί, τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες, ήταν τμήμα του παραδοσιακού Ελαιώνα της ‘Αμφισσας, που βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ (απόλυτης προστασίας) του Δελφικού Τοπίου, όπως είχε οροθετηθεί το 1991, ενώ το 2012 είχαν καθοριστεί και οι χρήσεις στην συγκεκριμένη ζώνη.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στην Αχαΐα, όπως αποτυπώνεται στους χάρτες του δορυφορικού συστήματος COPERNICUS, κάηκαν συνολικά 8.253 στρέμματα.

Πηγή: fokidanews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ