BIOECO-RDI: Το ευρωπαϊκό έργο που προωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο της βιο-οικονομίας

Eνα ευρωπαϊκό έργο, που καλείται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας και να αυξήσει το επίπεδο συνεργασίας και το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για εφαρμογές της βιο-οικονομίας, στη βάση της έξυπνης εξειδίκευσης, υλοποιούν ως εταίροι, από ελληνικής πλευράς, το ΕΚΕΤΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο BIOECO-RDI (BIO-ECOnomy Research Driven Innovation) επικεντρώνεται στη βασική ιδέα της χρήσης βιομάζας από γεωργικά, αλιευτικά, δασικά, ή οικιακά απόβλητα και κατάλοιπα, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Συστήματος Καινοτομίας, ο οποίος θα στηρίζεται σε έναν καλά δομημένο τομέα βιο-οικονομίας, στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του ΕΚΕΤΑ, Βαλάντη Κετικίδη, βασικές προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το έργο, είναι η προώθηση της αξιοποίησης της βιομάζας για παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας. «Η εγχώρια αγορά βιο-βασισμένων προϊόντων είναι σε εμβρυική φάση ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανύπαρκτη.

Ο τομέας, επίσης, των βιο-βασισμένων βιομηχανιών στερείται πληροφοριών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας, έτσι η επιστήμη εξακολουθεί να ηγείται των δράσεων μέσω διάφορων έργων, ενώ η μεταφορά στη βιομηχανία ή στο επίπεδο εφαρμογής της καινοτομίας είναι ελάχιστη», επισημαίνει ο κ. Κετικίδης, αναφερόμενος στη βιο-οικονομία και στην αναγκαιότητα ενσωμάτωσής της στην εθνική/περιφερειακή πολιτική ατζέντα.

Όμως, όπως αναφέρει ο κ. Κετικίδης, «για την επιτυχή εισαγωγή της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας και η κοινωνία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς είναι αυτή που δημιουργεί την αγορά αντίστοιχων προϊόντων».

Δράσεις για επιχειρήσεις

Κατά την υλοποίηση του έργου, δίνεται μεγάλη έμφαση στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και επιχειρηματικού τομέα και στη δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου συνεργασίας, με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την αμοιβαία κατανόηση, αλλά και τη μεταφορά γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Για τον λόγο αυτόν, όπως σημειώνει ο κ. Κετικίδης, οι δράσεις για τις επιχειρήσεις εστιάζουν κυρίως στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων είτε βιομηχανικών (κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα) είτε οικιακών, προκειμένου να αξιοποιηθούν περαιτέρω π.χ. στην παραγωγή βιοαερίου ή κομπόστ.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και άλλους φορείς να επισκεφτούν το εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ στην Πτολεμαΐδα, το οποίο διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό αερόβιας και αναερόβιας χώνευσης, καθώς και συμπληρωματικό μετρητικό εξοπλισμό για τον ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο των παραγόμενων προϊόντων (βιοαέριο και κομπόστ).