Βιολογικά: Ο πλεονάζων προϋπολογισμός δείχνει πρόσκληση και για νέους ενδιαφερόμενους

Στα 490 εκατ. ευρώ ανεβαίνει το μπάτζετ, λέει το ΥΠΑΑΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και το Υπομέτρο 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» στην επικείμενη προκήρυξη των βιολογικών αφήνει πλέον το ΥΠΑΑΤ, καθώς υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος» στον προϋπολογισμό και για επιπλέον δικαιούχους, επιβεβαιώνει μιλώντας στην «ΥΧ» η προϊσταμένη της Μονάδας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας του ΠΑΑ, Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου.

Όπως τονίζει, πριν από την προκήρυξη, πρέπει να ετοιμαστεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του μεταβατικού ΠΑΑ. Με δεδομένο ότι απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες, δεν είναι σίγουρο το πότε θα δημοσιευτεί η πρόσκληση. Αν και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως στόχο τα τέλη του τρέχοντος έτους, πιο πιθανό είναι το μέτρο να τρέξει με τη νέα χρονιά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 490 εκατ. ευρώ, όπως είναι και η τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο. Σύμφωνα με την κα Παπαλουκοπούλου, η αίτηση στήριξης θα υποβληθεί ηλεκτρονικά με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ 2021.

Όσο για τους ενδιαφερόμενους στο Υπομέτρο 11.2, δηλαδή οι ήδη βιοκαλλιεργητές, για να κριθούν δικαιούχοι πρέπει να έχουν συνάψει σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό μέχρι τις 31/12/2020.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει:

Τα 60 ευρώ/στρ./έτος για τις αροτραίες καλλιέργειες και τα κηπευτικά.

Τα 90 ευρώ/στρ./έτος για τις μόνιμες καλλιέργειες.

Τα 45 ευρώ/στρ./έτος για βοσκοτόπια.

Ενδεικτικά μέγιστα ύψη ενίσχυσης
(ευρώ/στρ./έτος)

Καλλιέργεια
/Εκμετάλλευση

Νέοι
βιοκαλλιεργητές

Ήδη
βιοκαλλιεργητές

Ελιά

67,9

50,5

Αραβόσιτος κτην.

60

60

Χειμερινά σιτηρά

12,2

12

Όσπρια

45,6

49,1

Αρωματικά
/Φαρμακευτικά

60

60

Αιγοπρόβατα

21,1

24,7

Βοοειδή

26,7

28

Βοοειδή
γαλακτοπαραγωγής

33,3

34,7