Βιομηχανική ντομάτα: Οψίμηση παραγωγής και χαλάζι τα μεγάλα ερωτήματα

Με δυσκολίες ξεπεράστηκαν τα αρχικά προβλήματα στη φύτευση της βιομηχανικής ντομάτας, με σημείο αναφοράς τα Φάρσαλα. Τα 1.000 στρέμματα περίπου που καταστράφηκαν αντικαταστάθηκαν με νέες φυτεύσεις και η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών και η μέχρι τώρα εικόνα είναι θετική.

Προς τα τέλη Ιουλίου, υπολογίζονται οι πρώτες συλλογές και η έναρξη της συλλεκτικής και μεταποιητικής περιόδου για τις βιομηχανίες.

Όπως μας ενημερώνει ο Γιώργος Δρόσος, μέλος του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ από τα Φάρσαλα, «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και η καλλιεργητική περίοδος, προς το παρόν, εξελίσσεται κανονικά. Το μειονέκτημα σε όλη την υπόθεση είναι η οψίμιση της παραγωγής, αλλά πιστεύω, έως έναν βαθμό και εφόσον μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, να μην έχουμε μεγάλες απώλειες». Οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις δημιούργησαν άσχημα σενάρια και οι ντοματοπαραγωγοί αισθάνονται περισσότερο εκτεθειμένοι στις καιρικές μεταβολές, αλλά και στους κινδύνους που εγκυμονούν.

Τις περσινές εικόνες με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις δεν θέλουν να τις ξαναδούν οι αγρότες, λαμβάνοντας υπόψη και τις τελευταίες εξελίξεις με τις χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, επιμένουν στη δημιουργία υποδομών και στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Δρόσος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και έθεσε τον δικό του προβληματισμό σε ό,τι αφορά τον καλύτερο σχεδιασμό αντιχαλαζικής προστασίας, μέσω των αεροπλοΐκών συστημάτων, ώστε να καλύπτουν και τη δική τους περιοχή άμεσα, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στις καλλιέργειες.

Στόχος οι στρεμματικές αποδόσεις και η ποιότητα

Την εικόνα από το οροπέδιο του Δομοκού μας μετέφερε ο Άγγελος Ρουμελιώτης, γεωπόνος και παραγωγός βιομηχανικής ντομάτας από την ίδια περιοχή, θίγοντας ένα άλλο ζήτημα, το οποίο αφορά την περιοχή του Δομοκού και τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων λόγω της υπερεκμετάλλευσης στα προηγούμενα χρόνια.

«Ο Δομοκός αποτελεί μία από τις καλύτερες περιοχές παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας εξαιτίας της διαφοροποίησης των θερμοκρασιών ημέρας και νύχτας κατά την ωρίμανση του καρπού. Η διαδικασία αυτή βοηθά στον καλύτερο χρωματισμό, αλλά και στην αύξηση σακχάρων στη σάρκα του καρπού της ντομάτας, με αποτέλεσμα την ποιοτική της υπεροχή».

Τέλος, συνομιλώντας και με άλλους παραγωγούς από διάφορες περιοχές, όπως της Καρδίτσας και της Λιβαδειάς, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι σε γενικές γραμμές καλή, χωρίς βέβαια να υπολογίζουμε την παρουσία ιώσεων στα Φάρσαλα.

Οι αποδόσεις, όπως εκτιμούν ειδικοί του χώρου, μπορούν να κυμανθούν στους 12-15 τόνους το στρέμμα, εφόσον το επιτρέψουν και οι κλιματολογικές συνθήκες, ενώ καταλυτικός, φυσικά, θα είναι και ο ρόλος του παραγωγού.

Σημεία αναφοράς για τα επιπλέον μπόνους των 5 έως 6 ευρώ τον τόνο αποτελούν η αρχή της συλλεκτικής περιόδου, καθώς και οι όψιμες συλλογές Σεπτεμβρίου, ώστε να επιμηκυνθεί η μεταποιητική περίοδος.