Βιομηχανική ντομάτα: Χρονιά του πελτέ η φετινή

Μπαίνουν δυναμικά στην καλλιέργεια οι νέοι της Θεσσαλίας

Τη σημαντική αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων βιομηχανικής ντομάτας σηματοδοτεί η νέα χρονιά που ήδη έχει ξεκινήσει με τις σπορές στα φυτώρια. Η υψηλότερη τιμή στο παραγόμενο προϊόν, τα μικρά αποθέματα πελτέ στους αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και η πτώση στην τιμή του βαμβακιού κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παραγωγών.

Οι ομάδες παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις πρώιμες και όψιμες φυτεύσεις, οι οποίες παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εταιρείες και για τον λόγο αυτόν ενισχύουν με επιπλέον μπόνους στους παραγωγούς.

Ο Νίκος Καρανάσιος, διευθυντής του Συνεταιρισμού Ντομάτας «Τομάτας γη» από τη Λιβαδειά, κάνει λόγο για μία αύξηση των εκτάσεων πάνω από το 30% σε σύγκριση με πέρυσι. «Από τα περίπου 2.250 στρέμματα φέτος συζητάμε για πάνω από 3.200 στρέμματα, έτσι όπως τα έχουμε καταγράψει μέχρι τώρα».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, είπε ότι «αυτή θα ξεπεράσει τα 160 ευρώ τον τόνο, με πάνω από 5 brix σε σάκχαρα. Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται και το μεταφορικό κόστος, που για εμάς αποτελεί ένα σημαντικό θέμα όχι μόνο για την τιμή, αλλά και για την περίοδο της συλλογής της ντομάτας.

Συμπίπτει να έχουμε παράλληλα και τη συλλογή του βαμβακιού, όπου και απαιτούνται περισσότερα μεταφορικά μέσα». Αναφερόμενος στο θέμα του κόστους παραγωγής, ο κ. Καρανάσιος είπε ότι είναι ιδιαίτερα αυξημένο και αγγίζει τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. «Αν μεσοσταθμικά ξεπεράσουμε τους 10 τόνους το στρέμμα και η ποιότητα του καρπού είναι αυτή που ζητάει η μεταποίηση, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για την τρέχουσα περίοδο».

Θα ξεπεράσουν τα 18.500 στρέμματα στα Φάρσαλα

Για σημαντική αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης με βιομηχανική ντομάτα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όπου δραστηριοποιείται ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣΤΟ», κάνει λόγο ο Γιώργος Δρόσος, παραγωγός και μέλος της οργάνωσης. Υποστηρίζει ότι από τα περίπου 13.000 στρέμματα την περσινή περίοδο, φέτος προγραμματίζονται πάνω από 18.00 στρέμματα.

«Οι σπορές έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες. Υπολογίζουμε ότι οι πρώτες μεταφυτεύσεις θα ξεκινήσουν από τις 2 έως 9 τις Απριλίου, αν φυσικά το επιτρέψουν οι κλιματολογικές συνθήκες και δεν έχουμε τα περσινά προβλήματα». Ο κ. Δρόσος εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος, διότι νέοι αγρότες εντάσσουν στη δραστηριότητά τους και τη βιομηχανική ντομάτα. «Αυτό αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα για τη συνέχιση της καλλιέργειας, διότι όλοι το έχουμε ανάγκη. Πιστεύω ότι ένας σωστός προγραμματισμός των καλλιεργειών, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να επιφέρει στην προσωπική και τοπική οικονομία το υψηλότερο δυνατό όφελος και κέρδος».

Οι ίδιοι οι παραγωγοί ετοιμάζουν τα σπορόφυτα στην Καρδίτσα

Για νέους παραγωγούς που εντάσσονται στην καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας κάνει λόγο και ο Κώστας Αλεξίου, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας Καρδίτσας. Υπολογίζει ότι φέτος θα καλλιεργήσουν 2.800 στρέμματα, 1.000 παραπάνω από πέρυσι.

«Η τιμή των 150 ευρώ τον τόνο στα 5 brix, που έχει συμφωνηθεί με τις βιομηχανίες, είναι ένα καλό κίνητρο για τους παραγωγούς», αναφέρει. Μεσοσταθμικά πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε στα περίπου 115 ευρώ/τόνο, και «αν σε αυτά υπολογίσουμε μία σχετική μείωση στα λιπάσματα και στην ενέργεια, πιστεύω ότι με την αύξηση της τιμής παραγωγού για τη φετινή περίοδο, θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους και θα έχουμε ένα καλό εισόδημα», καταλήγει.

Αναμένουν καλύτερες τιμές στον Δομοκό

Με την αύξηση των εκτάσεων βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή του Δομοκού να ξεπερνά το 20% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ξεκινούν οι πρώτες καλλιεργητικές φροντίδες. Οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν προσδίδουν ποιοτικά ένα καλύτερο προϊόν, αλλά με σημαντικά προβλήματα κατά την περίοδο της συλλογής.

Όπως υποστηρίζει ο Αποστόλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας ΑΣΟΠ Ξυνιάδας, «οι όψιμες συλλογές επηρεάζονται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες και δυσχεραίνουν το έργο της συγκομιδής του προϊόντος». Παρακολουθώντας τις κινήσεις της μεταποίησης, κάνει λόγο για μειωμένες ποσότητες στις εταιρείες, «οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν την τιμή παραγωγού, μπορεί και πάνω από τα 170 ευρώ τον τόνο», καταλήγει ο ίδιος με αισιοδοξία.