Η βιώσιμη μόδα κάνει πασαρέλα στην Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη φιλοξενεί στις 3 Μαρτίου το πρώτο γεγονός για τη βιώσιμη μόδα στη Βόρεια Ελλάδα, ανοίγοντας νέους δρόμους σε επαγγελματίες και εκπαιδεύοντας τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο Ramada Plaza Θράκη θα λάβουν χώρα ενημερωτικές δραστηριότητες, διάλογος για τις εξελίξεις και τις τάσεις στον κλάδο, καθώς και έκθεση προϊόντων με αξεσουάρ, ρούχα από καθημερινά μέχρι νυφικά.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Επιμελητηρίου Έβρου και διοργανώνεται από το Fashion Revolution Greece, το Light Hub, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν επιχειρήσεις από τον χώρο της βιώσιμης κλωστοϋφαντουργίας και μόδας.

«Το Επιμελητήριο Έβρου επιχειρεί να εξελίξει την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην περιοχή και η βιώσιμη μόδα μπορεί να βρει έφορο έδαφος στον Έβρο», σχολιάζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, τονίζοντας ότι οι νέοι είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Στα εφόδια του Επιμελητηρίου, που έθεσε υπό την αιγίδα του τη συγκεκριμένη εκδήλωση, είναι η θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Επιδιώκουμε να προχωρήσουν ορισμένες επιχειρήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει.

Εξάλλου, ο Έβρος παράλληλα με τη μεγάλη έκταση βαμβακοκαλλιέργειας παράγει το φημισμένο μετάξι Σουφλίου, μια παραδοσιακή καλλιέργεια που οδηγεί σε συνεργασίες με διάσημα ονόματα από τον χώρο της μόδας, μέχρι και τον οίκο DIOR.

Ο διαχειριστής της δομής Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Έβρου, Light Hub, Λεωνίδας Σκερλετόπουλος, εξηγεί ότι απευθύνθηκαν στο ΥΠΠΟ και είχαν άμεση ανταπόκριση. «Στην εκδήλωση θα βρεθούν κατασκευαστές ρούχων με βιώσιμους τρόπους, από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον είτε υλικά που προέρχονται από ανακύκλωση». Επεξηγεί ότι η «γρήγορη μόδα» είναι φθηνή, γιατί παράγεται από φθηνό εργατικό δυναμικό.

Στον αντίποδα βρίσκεται η βιώσιμη μόδα που υπερασπίζονται, η οποία προσομοιάζει στις οικοτεχνίες, καθώς τα προϊόντα παράγονται από λιγότερα άτομα, που ασχολούνται περισσότερες ώρες με το προϊόν για περιορισμένη παραγωγή. Ο κ. Σκερλετόπουλος υπογραμμίζει πως όταν πρόκειται για ιδιαίτερα φθηνό ρούχο κάτι δεν πάει καλά. «Σε ένα μπλουζάκι των 10 ευρώ περιλαμβάνεται η αμοιβή του καλλιεργητή, των κατασκευαστών και των μεταφορέων. Για να συμμετέχουν όλες αυτές οι μονάδες της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν μπορεί να είναι ηθικό».

Το Fashion Revolution είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο κίνημα που μάχεται για μια ασφαλή, δίκαιη, καθαρή βιομηχανία μόδας, ανταποκρινόμενο στην πρωτοφανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μόλυνση που προκαλεί η βιομηχανία.

«Είναι και ζήτημα πολιτισμού, όχι μόνο κατανάλωσης, και ο Έβρος αποκτά πρόσβαση στην πληροφορία, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία για έναν πολύ δημιουργικό διάλογο», καταλήγει ο κ. Τοψίδης, λέγοντας ότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.