Σχεδιασμός υλικοτεχνικών και ψηφιακών υποδομών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

24/06/2024
2' διάβασμα
schediasmos-ylikotechnikon-kai-psifiakon-ypodomon-apo-to-dimokriteio-panepistimio-thrakis-324446

Απαραίτητες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) επιτρέπει το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, μετά την ενσωμάτωση των Τμημάτων Καβάλας, Δράμας και Διδυμότειχου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).

Για την αξιοποίηση του κονδυλίου, η Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, σχολιάζει ότι θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές των τμημάτων του πανεπιστημίου, για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν μετά την ενσωμάτωση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ που φιλοξενούνται στις παραπάνω πόλεις.

«Θα αγοραστεί ένα ακίνητο στην περιοχή της Ξάνθης, επιπλέον θα αναμορφώσουμε και θα εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές στις τρεις αυτές πόλεις. Πρόκειται για έργα που ωριμάζει άμεσα η Τεχνική μας Υπηρεσία, ώστε να τα εκτελέσουμε το συντομότερο δυνατό, διότι το περιβάλλον που σπουδάζουν οι φοιτητές μας και εργάζονται οι συνάδερφοι είναι καθοριστικό γι’ αυτό που ορίζουμε ως εκπαιδευτική εμπειρία», περιγράφει.

Ψηφιακές υποδομές

Όπως προσθέτει η κα Μιχαλοπούλου, από το ΔΠΘ θα προχωρήσουν σε προμήθεια εξοπλισμού για να αναβαθμίσουν στοχευμένα τις ψηφιακές υποδομές, καθώς μεγάλο μέρος της καθημερινής λειτουργίας του πανεπιστημίου εξαρτάται από τα ψηφιακά συστήματα (εκπαίδευση, έρευνα, γραμματειακή υποστήριξη). «Απαιτείται ένα δυνατό κεντρικό υπολογιστικό σύστημα που να λειτουργεί αξιόπιστα για τις επτά πόλεις του πανεπιστημίου μας. Ένα μέρος, επομένως, του ποσού θα δοθεί για υλικό και για απαραίτητα λογισμικά», τονίζει.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα διατεθεί στο τεχνικό σκέλος, ήτοι στην ανανέωση των υφιστάμενων υποδομών των τριών πόλεων. Περίπου 1 εκατ. ευρώ θα δοθεί για την αγορά του κτηρίου στην Ξάνθη. Η ίδια εκτιμά ότι τα έργα θα ξεκινήσουν σε λιγότερο από έναν χρόνο.