Βολές της αντιπολίτευσης κατά Αυγενάκη

Των Βάνας Αντωνοπούλου, Πόπης Θεοδωροπούλου

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά την χθεσινή παραίτηση του Σέρκου Χαρουτουνιάν από την προεδρία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διατυπώνοντας σοβαρές καταγγελίες και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Λευτέρη Αυγενάκη.

Σήμερα, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή νέα δήλωση του ΥπΑΑΤ στον ΣΚΑΪ πως δεν θέλει να εφαρμόσει τον νόμο της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, ο οποίος προβλέπει επιλογή των διοικήσεων κρατικών φορέων μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, ζητά την παραίτηση του κ. Αυγενάκη.

Στη δήλωσή του ο βουλευτής καταγγέλλει ότι: «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης παραδέχθηκε δημόσια σε συνέντευξή του πως δεν θέλει να εφαρμόσει “στο ακέραιο” τον νόμο της Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκης Κεραμέως σχετικά με την επιλογή διοικήσεων σε κρατικούς φορείς με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Αυγενάκη στον ΣΚΑΙ: “Είμαι πολιτικός προϊστάμενος; Μάλιστα. Όσο λοιπόν εγώ επιλέγω – διότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα – αν εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος Κεραμέως, άρα επιλογή διοικήσεων μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, έχω έναν ενδοιασμό. Ένας τέτοιος Οργανισμός που διαχειρίζεται μόνο για την περίοδο τούτη 19 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2,2 δισ. μόνο γι’ αυτό τον χρόνο, ε καταλαβαίνετε ότι δε θες μονάχα ένα καλό βιογραφικό, θες και ευθύνη περισσότερη”».

Μάλιστα, ο κ. Κόκκαλης αναρωτιέται τι θέλει να πει ο Υπουργός, για να απαντήσει: «Ότι κανένας νόμος, ακόμη κι αν έχει έρθει από ομογάλακτη Υπουργό της ίδιας του της κυβέρνησης, ακόμη κι αν διασφαλίζει σε υψηλό βαθμό τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, δεν μπορεί να είναι πάνω από τον ίδιο και από τις δικές του επιθυμίες να βολέψει ημετέρους!»

Όσον αφορά στην υπόθεση του τέως προέδρου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε επικοινωνία που είχε πριν λίγο το Ypaithros.gr με τον κ. Κόκκαλη, ο βουλευτής Λάρισας ξεκαθάρισε ότι αύριο σκοπεύει να καλέσει είτε τον κ. Αυγενάκη είτε τον κ. Χαρουτουνιάν να δώσουν εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις στην επιστολή του τελευταίου στον πρωθυπουργό, στην οποία αναφέρει ότι του ασκούνται πιέσεις για να υπογράφει απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν είναι απόρροια έκτακτων αναγκών αλλά «προφάσεων ».

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε επιπλέον ότι πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη, ενώ δήλωσε αποφασισμένος να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο για να αποκαλυφθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κόκκαλης μαζί με αρκετούς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, απευθυνόμενοι τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη όσο και στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

«Το πρόβλημα της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο έχει ένα μοναδικό υπεύθυνο και αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα την περίοδο που διανύουμε.

Επομένως τίποτα δεν εγγυάται ότι κατά την 12 μήνη επιτήρηση που έθεσε η ΕΕ τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα», εξηγούν οι βουλευτές για να καταλήξουν: «Η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ στην ορθή κατανομή των επιδοτήσεων αποτυπώνεται στο γεγονός ότι κανένας έλεγχος και καμία ενέργεια δεν έγινε σε συμβούλους και ΚΥΔ που καταχρηστικά απέσπασαν σημαντικά ποσά που προορίζονταν για τους αγρότες με το πρόσχημα των δήθεν συμβουλών για τα οικολογικά σχήματα παρά το ότι οι αγρότες είχαν καταβάλει το κόστος ενεργοποίησης για το ΟΣΔΕ 2023. Αυτή η αδιαφορία δείχνει ότι όπως στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της υγείας η ΝΔ είναι με το μέρος αυτών που αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών».

Αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Από την πλευρά του, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες από επίσημους φορείς, εις βάρος των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά την έκθεση- κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη, για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την εκκωφαντική προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει σε εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω επαναλαμβανόμενων παραλείψεων εις βάρος των παραγωγών, σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή παραίτησης του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με την οποία φέρεται να καταγγέλλει όχι μόνο δυσλειτουργία του Οργανισμού αλλά και ότι λάμβανε απροκάλυπτες “εντολές” από τον πολιτικό του προϊστάμενο και εποπτεύοντα Υπουργό, για απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν κάλυπταν έκτακτες ανάγκες, όπως αναφέρει, αλλά αποτελούσαν προφάσεις για αναθέσεις σε τρίτα πρόσωπα εκτός του Οργανισμού.

Η κυβέρνηση των αρίστων πόσο ακόμα θα παίζει παιχνίδια εξυπηρέτησης των “ημετέρων” εις βάρος του αγροτικού τομέα, που αιμορραγεί;

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα οδηγηθεί πάλι στην προσφιλή τακτική απόδοσης ευθυνών στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ όπως έκανε και με την πρόσφατη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιτέλους θα αναλάβει έμπρακτα τις ευθύνες του;»