Κώστας Τσιάρας, νέος ΥπΑΑΤ: «Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται προς όφελος των Ελλήνων αγροτών»

Εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, έλεγχος της αγοράς, αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου
21/06/2024
6' διάβασμα
kostas-tsiaras-neos-ypaat-tha-synechisoume-tis-metarrythmiseis-kai-tis-allages-pou-apaitountai-pros-ofelos-ton-ellinon-agroton-324303

Στο επίκεντρο της ατζέντας των θεμάτων που θα «τρέξει» η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ –μετά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό– βρίσκονται τα ζητήματα εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής που «καίει» το αγροτικό εισόδημα, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή (με έμφαση στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία), οι έλεγχοι στην αγορά κ.ά.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν στο ΥΠΑΑΤ αργά το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιουνίου –στο πλαίσιο της παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του ΥΠΑΑΤ– ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, και ο απερχόμενος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις της εφαρμοζόμενης ΚΑΠ, τα νομοσχέδια που βρίσκονται εν εξελίξει και τα οποία αφορούν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το νέο κυρωτικό πλαίσιο, το θεσμικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.ά.

«Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσουμε μια κοινωνική ομάδα που ξέρουμε ότι έχει ιδιαιτερότητες. Έναν βασικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας, την πραγματική ζωή της υπαίθρου, τους ανθρώπους που με τον δικό τους τρόπο αγωνίζονται και μοχθούν και να σταθούμε δίπλα τους με πολιτικές, με μεταρρυθμίσεις, με επιλογές και να δώσουμε και την ευκαιρία σε αυτούς να αισθανθούν ότι η κυβέρνηση πραγματικά στέκεται δίπλα τους και πραγματικά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους δώσει ένα καλύτερο αύριο», είπε ο νέος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ακολουθώντας την προτροπή του πρωθυπουργού, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ανακουφίσουμε τον αγροτικό κόσμο από τα προβλήματά του».

 

Στο επίκεντρο οι «πληγές» από την κλιματική κρίση

Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, στο οποίο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται προς όφελος των Ελλήνων αγροτών.

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο νέος υπουργός, Κώστας Τσιάρας, σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση, αλλά και με την ακρίβεια. Πρόσθεσε, δε, ότι «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έρχεται και φέρνει νέα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε, επίσης, ότι διακατέχεται από ανάμεικτα συναισθήματα διαδεχόμενος τον Λευτέρη Αυγενάκη, με τον οποίο, όπως τόνισε, έχουν μια κοινή κομματική πορεία. Αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει μετά τις εκλογές του 2023, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις και στις αποφάσεις του υπουργείου μετά τον Daniel στη Θεσσαλία, όχι μόνο για την καταβολή αποζημιώσεων, αλλά και για την ανασυγκρότηση της περιοχής, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «όλοι ξέρουν τον μεγάλο αγώνα που έγινε από το ΥΠΑΑΤ το προηγούμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κάναμε τον πρωτογενή τομέα ένα ‘‘κλικ’’ καλύτερο». Σημείωσε, δε, ότι «απομένει πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές τοπίο για τους αγρότες της χώρας μας» και δήλωσε πρόθυμος τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί συνεργάτες του να συνδράμουν στο έργο του νέου υπουργού.

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ, στελέχη των διοικήσεων των εποπτευόμενων φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, εκπρόσωποι των αγροτών κ.ά.

 

Χαμογελαστός και στην ώρα του

Στην ώρα του και χωρίς καθυστερήσεις κατέφθασε την περασμένη Παρασκευή στο ΥΠΑΑΤ ο νέος υπουργός, Κώστας Τσιάρας. Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη, και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, κατέφθασε χαμογελαστός
στον 6ο όροφο του υπουργείου.

Ο νέος υπουργός, συνοδευόμενος επίσης από την οικογένειά του, χαιρέτησε εγκάρδια τους παρευρισκόμενους και τους συνεργάτες του απερχόμενου υπουργού. Λίγο πριν κατευθυνθεί προς το νέο του γραφείο για να συναντήσει τον Λ. Αυγενάκη, ο ΥπΑΑΤ είχε θερμή υποδοχή και από τον απερχόμενο υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση, ο οποίος, ωστόσο, φαινόταν ότι ήταν «έξω από τα νερά του», μετά τα μαντάτα του ανασχηματισμού.

 

«Γέφυρες» επικοινωνίας με τον αγροτικό κόσμο

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, αλλά και του υφυπουργού, Χρήστου Κέλλα, είναι να ρίξουν «γέφυρες» επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των αγροτών –ανάμεσά τους και αρκετών γαλάζιων γεωργοκτηνοτρόφων–, οι οποίοι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις με τον απερχόμενο υπουργό, Λ. Αυγενάκη.

Σημειώνεται ότι η δυσαρέσκεια πολιτών προς το πρόσωπο του απερχόμενου υπουργού αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση –που διεξήχθη πριν από τον ανασχηματισμό– της εταιρείας Interview για λογαριασμό του politic.gr, σύμφωνα με την οποία η δημοτικότητα του Λ. Αυγενάκη ήταν… στα τάρταρα.

Επιπλέον, οι αλλαγές στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, με την τοποθέτηση των δύο Θεσσαλών βουλευτών στο «τιμόνι» του υπουργείου, σηματοδοτούν ξεκάθαρα την έμφαση στην πολύπαθη Θεσσαλία που θέλει να δώσει με την κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να υλοποιηθεί, μεταξύ άλλων, το δύσκολο εγχείρημα της αγροτικής ανασυγκρότησης του θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος ακόμη βιώνει τις επιπτώσεις από τις περσινές θεομηνίες.