Βολές ευρωβουλευτών κατά Κομισιόν για τις χαμηλές τιμές παραγωγού

✱ Για αδράνεια και εσφαλμένη αισιοδοξία κατηγορούν τον Γ. Βοϊτσεχόφσκι ✱ Επιείκεια κατά την εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων θέλει τώρα ο επίτροπος

Στην κατάσταση της αγοράς, με σημείο αναφοράς αφενός τις υψηλές τιμές των εισροών, αφετέρου τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, με τους ευρωβουλευτές της COMAGRI. Οι τελευταίοι επέμειναν ιδιαίτερα στην πτωτική τάση που καταγράφουν οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας την Κομισιόν να μην περιμένει να ξεσπάσει μία νέα κρίση για να αντιδράσει, αλλά να λάβει από τώρα μέτρα.

Πράγματι, ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, τόνισε στην πρωτολογία του ότι οι αγορές προς το παρόν λειτουργούν καλά, εξαίροντας την ανθεκτικότητα που επέδειξαν, όπως είπε, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί σε μία περίοδο γενικευμένων προκλήσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι αν και το κόστος των εισροών είναι υψηλό, εντούτοις είπε ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση στις τιμές της ενέργειας και των λιπασμάτων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «κατά μέσο όρο, οι τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων είναι περίπου 40% χαμηλότερες στην ΕΕ από ό,τι πριν από τον πόλεμο, κάτι που είναι θετικό, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι διπλάσιες σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από δύο χρόνια». Αφού αναφέρθηκε στις τιμές των οπωροκηπευτικών και του βόειου κρέατος, για τα γαλακτοκομικά είπε ότι «μετά από σχεδόν δύο χρόνια αυξήσεων στις τιμές (παραγωγού), βλέπουμε τώρα να αρχίζει να ρυθμίζεται η αγορά γάλακτος».

Όπως σημείωσε, «η συνεχής αυξητική τάση στις τιμές του νωπού γάλακτος από τον Ιανουάριο του 2021 έχει σταματήσει, αν και η τιμή των 56,3 λεπτών/κιλό για το νωπό γάλα εξακολουθεί να είναι μακράν η καλύτερη τον Ιανουάριο».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες φυτεύσεις, ο επίτροπος εξήγησε ότι οι ενδείξεις για τις ανοιξιάτικες και χειμερινές είναι «γενικά θετικές». Εξέφρασε, πάντως, την ανησυχία του σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες, όπως π.χ. ένα ενδεχόμενο ξηρασίας ή ανεπάρκεια άρδευσης.

Αδράνεια

«Είστε αισιόδοξος για τις τιμές των γεωργικών προϊόντων, αλλά εγώ δεν είμαι σίγουρος», σχολίασε ο Χ. Ντόρφμαν, με την Ισπανίδα Κ. Αγκιλέρα να επισημαίνει ότι «οι τιμές καταναλωτή είναι υψηλές και αυτό αντανακλάται στον πληθωρισμό», αλλά «οι αγρότες δεν βλέπουν κανένα όφελος από τις υψηλές αυτές τιμές». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα

Ο. Μιούλερ σημείωσε ότι οι τιμές του γάλακτος βρίσκονται πλέον «σε ελεύθερη πτώση». «Θα καθίσετε και θα περιμένετε μια μεγάλη κρίση ή θα αρχίσετε να σκέφτεστε τι μπορεί να γίνει», ρώτησε τον επίτροπο ο Μ. Χάουστιλγκ.

«Παρακολουθούμε, υπάρχει και η ΚΑΠ»

Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι, προς το παρόν, η κατάσταση δεν απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων. Μάλιστα, έριξε το μπαλάκι στο Συμβούλιο, λέγοντας ότι δεν είδε από τους υπουργούς των κρατών-μελών καμία διάθεση για έκτακτα μέτρα αυτήν τη στιγμή. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ υπεραμύνθηκε της πρότασης για την έγκριση κονδυλίων από το αποθεματικό κρίσης σε τρία μόνο κράτη-μέλη.

Κάπως έτσι έφτασε και στο θέμα της νέας ΚΑΠ, λέγοντας ότι «παρέχει ένα σταθερό πλαίσιο εισοδηματικής στήριξης προς τους αγρότες, καθώς και ισχυρά κίνητρα για αυξημένη βιωσιμότητα». Όπως τόνισε, προτεραιότητα της Κομισιόν είναι να «εστιάσουμε όλες τις προσπάθειές μας στην εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων και να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται, όπως έχει προγραμματιστεί».

Και συμπλήρωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη για να τα υποστηρίξει σε αυτό το έργο». Σημείωσε, πάντως, την ανάγκη «να δοθεί χρόνος και χώρος στα κράτη-μέλη και στους αγρότες για να εφαρμόσουν σωστά όσα συμφωνήσαμε».