Βόρεια Ιταλία: Η συνεχιζόμενη ξηρασία απειλεί τις γεωργικές αποδόσεις

Καμία βροχόπτωση από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα

Μια σοβαρή ξηρασία με επίκεντρο τη λεκάνη απορροής του ποταμού Πάδου πλήττει εδώ και τέσσερις μήνες τη Βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Κομισιόν, οι ήπιες χειμερινές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την επίμονη έλλειψη βροχοπτώσεων που παρατηρείται από τον Δεκέμβριο, έχουν οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της υγρασίας του εδάφους και της στάθμης του νερού σε δεξαμενές και λίμνες.

Αξιολογώντας την πορεία και τις επιπτώσεις της τετράμηνης ξηρασίας στην περιοχή, η σχετική έκθεση του JRC με τίτλο «Ξηρασία στη Βόρεια Ιταλία – Μάρτιος 2022» διαπιστώνει μια θερμοκρασιακή απόκλιση +2,1°C από τα κανονικά δεδομένα της χειμερινής περιόδου και ένα μέσο έλλειμμα βροχοπτώσεων 65% (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του διαστήματος 1991-2020), μαζί με φτωχή συγκέντρωση χιονιού. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένας τέτοιος συνδυασμός ξηρού και ήπιου χειμώνα δεν έχει καταγραφεί ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια στη Λομβαρδία, το Πιεμόντε και τη Νότια Ελβετία.

Οι Ιταλοί αγρότες αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά από τις επιπτώσεις της δραστικής αλλαγής του καιρού. Τα χαμηλότερα επίπεδα εδαφικής υγρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ιταλίας αναμένεται να επιδεινωθούν με την έναρξη της βλαστικής περιόδου, όταν τα φυτά θα αρχίσουν να απορροφούν νερό. «Ακόμη και αν οι χειμερινές καλλιέργειες εξακολουθούν να φαίνονται φυσιολογικές, η λειψυδρία μειώνει τα περιθώρια των δυνητικών αποδόσεων. Απαιτείται επειγόντως βροχή, όχι μόνο για να αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση των προοπτικών της σοδειάς, αλλά και για να ευνοηθεί η χρήση λιπάσματος και να υπάρξουν καλές συνθήκες σποράς στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες».

Οι ερευνητές προειδοποιούν, επίσης, ότι η διαθεσιμότητα νερού για άρδευση θα είναι χαμηλότερη από το συνηθισμένο, λόγω των περιορισμένων υδάτινων πόρων. «Εάν η τρέχουσα λειψυδρία δεν αμβλυνθεί από άφθονες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκύψει υψηλότερος ανταγωνισμός για το νερό μεταξύ διαφορετικών κλάδων, αλλά και εντός του γεωργικού» αναφέρεται στην έκθεση. Επιπλέον, «η χαμηλή στάθμη του ποταμού Πάδου δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα και ανησυχίες στο δέλτα του, καθώς ευνοεί τη διείσδυση αλμυρού θαλασσινού νερού στις εύφορες γεωργικές περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις γεωργικές απώλειες».