Βόρεια Μακεδονία: «Εκλογές μακριά από παραπληροφόρηση και εκφοβισμό»

Δηλώσεις με αφορμή την απόφαση για διενέργεια εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία στις 15 Ιουλίου παραχώρησαν ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία), ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας Andreas Schieder (Σοσιαλιστές, Αυστρία) και η αντιπρόεδρός της, Marion Walsmann (ΕΛΚ, Γερμανία).

Οι επιφανείς ευρωβουλευτές ζήτησαν η προεκλογική περίοδος να χαρακτηριστεί από διαφάνεια, αξιοπιστία και αντικειμενικότητα, «χωρίς παραπληροφόρηση και πρακτικές εκφοβισμού». «Στις 15 Ιουλίου, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα για να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τους τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναλαμβάνοντας να την καθοδηγήσει στα κρίσιμα στάδια των απαιτητικών συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ. Στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν υπευθυνότητα και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν με τη σύνταξη του “Κώδικα για Δίκαιες Δημοκρατικές Εκλογές”, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να περάσει με επιτυχία τη σημαντική αυτή δημοκρατική διαδικασία», τόνισαν οι ευρωβουλευτές.

«Οι ιστορικής σημασίας συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύοντας την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσαν.