Bostanica: Αυθεντικοί φυσικοί χυμοί από την εύφορη γη της Νάουσας

Ανθεί το μποστάνι της Νάουσας μέσα από τους φυσικούς χυμούς της εταιρείας Bostanica. H μικρή μεταποιητική μονάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή φυσικών χυμών, με πρωταγωνιστή το μήλο, αξιοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια τον πλούτο της όμορφης μακεδονικής πόλης, η οποία φημίζεται για την παραγωγή εύγευστων φρούτων υψηλής ποιότητας.
Άλλωστε, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εύφορης γης της Νάουσας αποτέλεσαν την έμπνευση για τους τρεις δημιουργούς της εταιρείας, την Ευαγγελία Βαδόλα με τον σύζυγό της, Δημήτρη Χαντζάρα, και την ξαδέρφη της, Πόπη Γρηγορίου. Το μεράκι για δημιουργία και η αγάπη τους για τη φύση οδήγησε τους τρεις συνεργάτες στην απόφαση να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του παραγωγικού πλούτου της περιοχής του και συγκεκριμένα τα εύγευστα φρούτα, όπως το μήλο, το κεράσι, το ακτινίδιο και το ρόδι.
Μάλιστα, οι δύο ξαδέρφες αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τις δουλειές γραφείου που είχαν και να πειραματιστούν με τον Δημήτρη Χαντζάρα, καθηγητή γερμανικών στο επάγγελμα, στη μεταποίηση φρούτων, προερχόμενων από αγροκτήματα της περιοχής, με στόχο να φθάνουν στο ποτήρι του καταναλωτή αυθεντικοί φυσικοί χυμοί.
Τα πρώτα βήματα της μικρής μονάδας που μεταποιεί με πρωτοποριακές μεθόδους τα φρούτα της περιοχής έγιναν το 2017. Οι τρεις συνεργάτες άρχισαν να πειραματίζονται με χυμούς φρούτων, οι οποίοι είχαν ως βάση το μήλο.
Tα φρούτα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των χυμών προέρχονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς της Νάουσας
Ο δρόμος μέχρι την επιτυχή είσοδο των παραγόμενων χυμών στην αγορά δεν ήταν εύκολος, όπως εξηγούν στην «ΥΧ» οι δημιουργοί τους. «Χρειάστηκε να κάνουμε πολλές δοκιμές, απαιτήθηκε πολύς χρόνος, επιμονή και προσπάθεια μέχρι να καταφέρουμε να παρασκευάσουμε χυμούς, όπως είναι οι φρεσκοστυμμένοι. Μόλις βγήκε η πρώτη παραγωγή μας, ξέσπασε η πανδημία της COVID-19. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος για να βγουν τα προϊόντα μας στην εστίαση και στην αγορά, αλλά τα καταφέραμε», είπε η Πόπη Γρηγορίου.
100% φυσικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά
Σήμερα, η εταιρεία Bostanica έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή φυσικών χυμών και συγκεκριμένα στην παραγωγή τεσσάρων κωδικών: Μήλο, μήλο-κεράσι, μήλο-ακτινίδιο και μήλο-ρόδι. Οι χυμοί, όπως εξηγούν οι δημιουργοί τους, παρασκευάζονται με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και της χαμηλής παστερίωσης, χωρίς νερό, ζάχαρη και συντηρητικά. Οι μέθοδοι αυτές δίνουν το πλεονέκτημα στους παραγόμενους χυμούς να είναι αυθεντικοί, διατηρώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φρούτων σε γεύση, άρωμα και θρεπτικά συστατικά και, παράλληλα, να έχουν ημερομηνία λήξης έως και ένα έτος, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών.
Οι χυμοί Βostanica αποτελούν 100% φυσικό προϊόν και, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι δημιουργοί τους, πίνοντας οι καταναλωτές τα προϊόντα τους απολαμβάνουν τη φυσική γεύση των φρούτων σε κάθε γουλιά.
«Θέλαμε να δώσουμε στους καταναλωτές αυθεντικούς χυμούς, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά και ζάχαρη. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούμε και αυτό το εισπράττουμε από τα θετικά λόγια των συνεργατών και των καταναλωτών που επιλέγουν τα προϊόντα μας», ανέφερε η Ευαγγελία Βαδόλα. Σημειώνεται ότι τα φρούτα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των χυμών προέρχονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς της Νάουσας.
«Εκτός από την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Αθήνα, η εταιρεία μας διαθέτει σήμερα τα προϊόντα της σε ξενοδοχεία και σε χώρους εστίασης στην Ήπειρο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, ενώ στον σχεδιασμό μας είναι να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας και σε άλλες περιοχές της χώρας», τόνισε ο Δημήτρης Χαντζάρας, που έχει αναλάβει την προώθηση των προϊόντων της Bostanica.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κάνει εξαγωγές των προϊόντων της στη Γερμανία, ενώ με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει σε κλαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.