Με βότανα από τη Χίο καινοτομούν οι νέοι

Τσάι του βουνού, χαμομήλι, λουίζα και αγιόκλημα συνθέτουν έναν βραβευμένο βοτανικό κύβο

Βιολογικά βότανα και μέλι αποτελούν τη βάση της επιχειρηματικότητας νέων ανθρώπων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ομάδα φοιτητών και ερευνητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του πανεπιστημίου δημιούργησε έναν καινοτόμο κύβο βιολογικών βοτάνων και μελιού, που διαλύεται εύκολα στο νερό για την παραγωγή ροφήματος και συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των διατροφικών-φαρμακευτικών προϊόντων.

ECOTROPHELIA 2021: 3η θέση για τον καινοτόμο κύβο βιολογικών βοτάνων και μελιού «ΜΥΡΟΒΛΗTEAS»

Το «ΜΥΡΟΒΛΗTEAS», όπως ονομάζεται ο κύβος τσαγιού, έλαβε το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό Ecotrophelia 2021. Το όνομα προέρχεται από τη λέξη «μυροβλήτης», που σημαίνει μυρωδιά μύρων, εξαιτίας της ευωδίας των βοτάνων. Είναι ένας καινοτόμος κύβος που αποτελείται από βιολογικής καλλιέργειας τσάι του βουνού, χαμομήλι, λουίζα, αγιόκλημα και μέλι.

Το προϊόν είναι μοναδικό στο είδος του, εξαιτίας του ειδικού σχεδιασμού του μέσω τεχνολογίας λυοφυλίωσης, ώστε ενώ βρίσκεται σε στερεή μορφή να διαλύεται πολύ εύκολα σε ζεστό και κρύο νερό, καθιστώντας το εύχρηστο για τον καταναλωτή.
Η σύνθεση του κύβου αναπτύχθηκε με συγκεκριμένα λειτουργικά συστατικά για τα οποία μελέτες υποδεικνύουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση και ενδεχόμενες ευεργετικές δράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Τέλος, η καινοτομία του προϊόντος ενισχύεται από τη χρήση της οικολογικής βιοδιασπώμενης συσκευασίας.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο επίκουρος καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου και επικεφαλής της ομάδας, Αντώνης Κουτελιδάκης, η ιδέα για το συγκεκριμένο προϊόν προέκυψε από την ανάγκη να μπορεί ο καταναλωτής να ετοιμάζει ένα ζεστό η κρύο τσάι από εκλεκτά βιολογικά βότανα με εύκολο και πρακτικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να εκχυλίζει το περιεχόμενο από ένα φακελάκι τσαγιού.

Συνεργασία με εξαγωγική επιχείρηση της Χίου

Τα βιολογικά βότανα για τη δημιουργία του κύβου είναι αυτά που καλλιεργεί στη Χίο η Αργυρώ Κουτσουράδη, μέσω της εταιρείας που έχει ιδρύσει, με το όνομα «Μyrovolos Organics». Η εταιρεία δραστηριοποιείται στα αρωματικά φυτά και βότανα τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τα προϊόντα έχουν βγει στην αγορά από το 2018.

Η «ΥΧ» είχε συναντήσει ξανά την Αργυρώ το 2019, όταν προωθούσε τα προϊόντα της σε επτά πόλεις της Ελλάδας και τα εξήγαγε στη Γερμανία.

Σήμερα, όπως αναφέρει η ίδια στην «ΥΧ», «είμαστε σε 17 πόλεις στην Ελλάδα και σε επτά χώρες στην Ευρώπη (Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Αυστρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία).

Επίσης, τα προϊόντα μας μπορεί να τα βρει κάποιος στη Νέα Υόρκη και σύντομα από το 2022 θα βρίσκονται σε περισσότερες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε σε επικοινωνία για να μπουν τα προϊόντα μας σε Αυστραλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτελιδάκη, η συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου και της εταιρείας «Myrovolos Organics» προέκυψε από το γεγονός ότι «πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη εταιρεία στη Χίο, που παράγει και τυποποιεί εκλεκτά βιολογικά βότανα της ελληνικής γης. Το τσάι του βουνού, η λουίζα, το χαμομήλι και το αγιόκλημα δίνουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα στο προϊόν, ενώ έχουν μελετηθεί για την υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση και τις ενδεχόμενες ευεργετικές τους ιδιότητες για την υγεία μας».

Εμπορική διάθεση προϊόντος

Στόχος όλης της ομάδας είναι να κυκλοφορήσει εμπορικά το προϊόν, το οποίο προορίζεται να μπει στην γκάμα των προϊόντων της «Myrovolos Organics». «Σε συνεννόηση με την εταιρεία, θα γίνει διερεύνηση των συνθηκών που απαιτούνται για τη μαζική παραγωγή του προϊόντος, ώστε να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά», εξηγεί ο κ. Κουτελιδάκης, με την κα Κουτσουράδη να τονίζει ότι «το προϊόν “ΜΥΡΟΒΛΗΤΕΑS” θα δώσει μεγάλη δυναμική στη δραστηριότητά μας, διότι είναι ένα μοναδικό και καινοτόμο προϊόν».

Σύσταση ομάδας

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στην ομάδα είναι οι Δήμιτσα Ελένη-Σταυρούλα, Καρκάνη Δήμητρα, Μαύρου Άννα-Κυριακή, Παπαδοπούλου Θεοδώρα, Σαχινίδου Ελένη, Σφικτή Φωτεινή, με επιβλέποντες τον Κουτελιδάκη Αντώνιο, επίκουρο καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, και την Κανδηλιάρη Αικατερίνη, μεταδιδάκτορα-ερευνήτρια. Τέλος, την ομάδα κλείνουν με την υποστήριξή τους οι υποψ. διδακτ. Λαμπροπούλου Μαρία και Κωνσταντινίδη Μελίνα.