Βουλγαρία: Ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αποτίμηση της βασικής γεωργικής παραγωγής εκφράζει ο υφυπουργός Γεωργίας

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαΐου, ο Βούλγαρος υφυπουργός Γεωργίας Μομτσίλ Νέκοφ δήλωσε ότι η χώρα του εκφράζει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αποτίμηση των βασικών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Ο Νέκοφ πήρε μέρος σε συζήτηση με θέμα την κατάσταση στις αγορές γεωργικών προϊόντων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στα τέλη Μαΐου 2022, η τιμή του σταρένιου ψωμιού στη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 68% σε ετήσια βάση. Οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 55% και του ηλίανθου κατά 63% επίσης σε ετήσια βάση.

Ο Νέκοφ δήλωσε ότι οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν τρεις έως τέσσερις φορές, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η κτηνοτροφική παραγωγή συρρικνώνεται μακροπρόθεσμα και η αυξανόμενη αξία μειώνεται σταθερά, πρόσθεσε.

Οι διαταραχές της αγοράς που έχουν προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνουν τις ανησυχίες σε σχέση με την προμήθεια τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, και σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, δήλωσε ο υπουργός.

Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα πρέπει να επανεξεταστούν προσεκτικά ώστε να διασφαλιστεί επαρκής τροφή σε προσιτές τιμές για όλους τους πολίτες της ΕΕ και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων αγροτών, τόνισε ο Νέκοφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ