Βουλγαρία: Το Εθνικό Φεστιβάλ κτηνοτροφίας του Ρόζεν θα γιορτάσει την 125η επέτειό του

Το φετινό Εθνικό Φεστιβάλ Λαογραφίας και Κτηνοτροφίας του Ρόζεν, που θα διεξαχθεί μεταξύ 14ης και 16ης Ιουλίου, θα σηματοδοτήσει την 125η επέτειο της διοργάνωσης στα λιβάδια κοντά στο πέρασμα Ρόζεν στην οροσειρά της Δυτικής Ροδόπης, το οποίο συμβολίζει τη βαθιά πίστη στις ρίζες, τις παραδόσεις και το πνεύμα του βουλγαρικού έθνους, δήλωσαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο του Σμόλιαν, στη νότια Βουλγαρία. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο δήμαρχος του Σμόλιαν Νικολάι Μελέμοφ, ο Συμεών Καρακόλεφ του συλλόγου Heritage in the Future του Ρόζεν, ο αντιδήμαρχος του Σμόλιαν Μάρτιν Ζαχάριεφ και ο γραμματέας Μόμτσιλ Νικόλοφ.

Ο Δήμος Σμόλιαν ως συνήθως θα είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των λαογραφικών εκδηλώσεων, με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε ο Μελέμοφ. Το νέο Μνημείο της Ενοποίησης, ένας ιστός σημαίας ύψους 111 μέτρων στο Ρόζεν, θα είναι το επίκεντρο του φεστιβάλ, το οποίο αναμένει διπλάσιο έως πενταπλάσιο αριθμό επισκεπτών σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας το 2019, πρόσθεσε.

Η επέτειος θα σηματοδοτηθεί με μια οικογενειακή επανένωση των απογόνων των πρώτων οικογενειών της Ροδόπης από το χωριό Ντόλνο Ντερεκόι (σήμερα Σοκολόβτσι) και τη γύρω περιοχή, που ξεκίνησαν την παράδοση της συγκέντρωσης στο Ρόζεν. Ένα συμβολικό οικογενειακό μονοπάτι με έλατα θα σχεδιαστεί για να επαναληφθεί η παλιά παράδοση όπου κάθε οικογένεια από τη γύρω περιοχή είχε τον δικό της συμβολικό “τόπο”. Η πρώτη συγκέντρωση των τοπικών οικογενειών που χωρίστηκαν από τα τότε σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία ξεκίνησε από τον Πατέρα ‘Ανγκελ Ιντζόφ του Ντόλνο Ντερεκόι το 1897.

Μια εντυπωσιακή βουλγαρική σημαία 7.000 τ.μ. θα κοσμεί τα λιβάδια όπου θα διεξαχθεί ο παραδοσιακός λαογραφικός διαγωνισμός, που θα περιλαμβάνει τραγούδι, χορό, οργανοπαίξιμο, έθιμα και προφορική παράδοση.

Κινητή μουσειακή έκθεση με παραδόσεις, έθιμα και τελετουργίες της Ροδόπης, καθώς και ένα από τα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες που καλύπτουν τρεις αιώνες ιστορίας του γεγονότος αυτού περιλαμβάνονται στα αξιοθέατα του φεστιβάλ.

Επίσης, οι επισκέπτες θα δουν εκθέσεις με πρόβατα, κατσίκια, άλογα, σκύλους, αγελάδες και βουβάλια, γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος από το αγρόκτημα, εκθέσεις βιολογικών τροφίμων και ποτών, λαϊκά παιχνίδια και πάλη, γαστρονομικές παραστάσεις και μπάρμπεκιου, θεάματα με άλογα και λαϊκές γιορτές.

Οι εντυπωσιακές βραδινές συναυλίες δεν έχουν ξεχαστεί.

Το Εθνικό Φεστιβάλ του Ρόζεν επαναλήφθηκε και ανανεώθηκε το 2015 από το Ίδρυμα Heritage in the Future. ‘Εκτοτε, κάθε διοργάνωση προσήλκυσε περισσότερους από 250.000 επισκέπτες από τη Βουλγαρία και το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ