Πανικό έχει προκαλέσει στον βουλγαρικό κλάδο των αιθέριων ελαίων ένα σχέδιο για την προγραμματισμένη αναθεώρηση του κανονισμού της ΕΕ για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH).

Όπως αναφέρει η –συνεργαζόμενη με τη Euractiv– Kapital Insights, οι εμπλεκόμενοι φοβούνται για ακόμα μία «ευρωπαϊκή συνωμοσία» ενάντια σε ένα ευαίσθητο βουλγαρικό προϊόν, το ροδέλαιο. Οι ανακοινωθείσες αλλαγές στον κανονισμό REACH αναμένεται να κατατεθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το τέλος του έτους. Οι Βούλγαροι παρασκευαστές ροδέλαιου ανησυχούν ότι το προϊόν τους θα θεωρηθεί τοξικό, καθώς ο αναθεωρημένος ορισμός κατατάσσει τα αιθέρια έλαια στα χημικά προϊόντα.

Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί, η τροπολογία έχει εγείρει εκτεταμένες ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά μόλις τεθεί σε ισχύ η νέα επισήμανση. Αυτοί οι συσσωρευμένοι φόβοι έχουν δώσει τροφή σε μια γενικευμένη θεωρία συνωμοσίας που διατυπώνεται από ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς, σύμφωνα με την οποία «η Κομισιόν θέλει να απαγορεύσει το βουλγαρικό ροδέλαιο».

«Τα αιθέρια έλαια πρέπει να λογίζονται ως ουσίες και όχι ως ενώσεις ή μείγματα, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε η Gergana Andreeva, εκτελεστική διευθύντρια του Βουλγαρικού Συνδέσμου για τα Αιθέρια Έλαια, την Αρωματοποιία και τα Καλλυντικά.

Για τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Αντρέι Νοβάκοφ, είναι πολύ νωρίς για να κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου, ωστόσο χρειάζεται μια ποιοτική εκτίμηση επιπτώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπερβολικές ρυθμιστικές επιβαρύνσεις στους παραγωγούς θα μπορούσαν να τους καταστήσουν μη ανταγωνιστικούς έναντι των εισαγωγών από την Ασία.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθησυχάζει ότι τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό και πως, ό,τι και να συμβεί, κανένας κανονισμός δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2025.