Έτοιμοι να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δήλωσαν οι μελισσοκόμοι από τη Βορειοανατολική Βουλγαρία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χρήσης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων που αποδεκατίζουν τις αποικίες των μελισσών.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου «Bulgarian Free Beekeepers», Γιάσεν Γιάνεφ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται να ενημερώσει γραπτώς τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, και στα αρμόδια υπουργεία για τις προθέσεις των ανθρώπων του κλάδου.

«Ρωτάμε για τη χρήση φυτοφαρμάκων, αν και γνωρίζουμε ήδη την απάντηση», δήλωσε ο Γιάνεφ, επισημαίνοντας ότι σε δείγματα από χωράφια της περιοχής που εστάλησαν από τον σύνδεσμο σε ξένα εργαστήρια, τα αποτελέσματα δείχνουν την παρουσία περισσότερων από 20 φυτοφαρμάκων, τα μισά από τα οποία είναι απαγορευμένα στην ΕΕ.

Θορυβημένοι από την εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα των μελισσών και την πληθώρα καταγγελιών για χρήση απαγορευμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη Βορειοανατολική Βουλγαρία, οι τοπικοί παραγωγοί ζητούν σαφείς απαντήσεις για το αν οι αρχές γνωρίζουν ότι χρησιμοποιούνται απαγορευμένα φυτοφάρμακα στη βουλγαρική γεωργία και αν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τέτοιες παραβάσεις.