Στην τελευταία έρευνά της, που προβλήθηκε την Τρίτη 21 Ιουλίου, η Valia Ahchieva της EURACTIV Βουλγαρίας αποκαλύπτει τη συνεχιζόμενη χρήση από τη γειτονική χώρα φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ, συγκρούσεις συμφερόντων, ψέματα και βαριές αβλεψίες από τις αρχές, εις βάρος της ανθρώπινης υγείας.

Η έρευνα έφερε στο φως ένα σοβαρότατο περιστατικό δηλητηρίασης ανθρώπων αλλά και μελισσών, σε χωριό της Βόρειας Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μία παρέα παιδιών έπαιζαν στην ύπαιθρο την ώρα που σε κοντινά χωράφια ένα τρακτέρ ψέκαζε καλλιέργειες. Λίγες ώρες αργότερα, τέσσερα από τα παιδιά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με έντονα σημάδια δηλητηρίασης στο σώμα τους. Πολλοί μελισσοκόμοι επίσης ανέφεραν ότι εκείνη την ημέρα στην περιοχή δεκάδες μέλισσές τους βρέθηκαν νεκρές.

Έπειτα από ανάλυση των μελισσών και των φυτών του χωραφιού, έγινε φανερό πως είχε γίνει ψεκασμός με σκευάσματα που έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ από το 2016, αλλά και με σκευάσματα που ουδέποτε αδειοδοτήθηκαν από τις αρχές. Παρ’ όλα αυτά, ο βουλγαρικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων δεν επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία, της οποίας ιδιοκτησία είναι τα εμπλεκόμενα χωράφια, αλλά υποστήριξε πως όλες οι ουσίες στο δείγμα του φυτού επιτρέπονται στην ΕΕ και τη Βουλγαρία. Η δημοσιογράφος της EURACTIV κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς η ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι μητέρα πρώην στελέχους του βουλγαρικού υπουργείου Γεωργίας.