Ακόμα μία αποκάλυψη που προστίθεται στη σωρεία καταχρήσεων των ευρωπαϊκών πόρων για τη γεωργία πραγματοποίησε στη γειτονική χώρα η ανταποκρίτρια της Euractiv, Βάλια Αχτσίεβα. Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη βουλγαρική τηλεόραση, η δημοσιογράφος έριξε φως σε ένα σκάνδαλο εικονικής καλλιέργειας με σόγια εκατοντάδων στρεμμάτων αγροτικής γης στο χωριό Dabovo, με σκοπό την είσπραξη των επιδοτήσεων της ΕΕ.

Το επιτόπιο ρεπορτάζ της Αχτσίεβα έδειξε ότι η παρουσία σόγιας στη συγκεκριμένη τοποθεσία ήταν σπάνια, με τις επίμαχες εκτάσεις να είναι κατάφυτες από ζιζάνια. Εντούτοις, οι ιδιοκτήτες τους δεν δίστασαν να υποβάλουν αιτήσεις και να λάβουν έναν πακτωλό ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για την καλλιέργεια βιολογικής σόγιας.

Το ρεπορτάζ της Αχτσίεβα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις περιβόητες δηλώσεις της υπουργού Γεωργίας της χώρας, Ντεσισλάβα Τάνεβα, από τον περασμένο Ιούνιο, οι οποίες είχαν προκαλέσει σάλο. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με παραγωγούς οπωροκηπευτικών, η κα Τάνεβα τους είχε συμβουλεύσει να κάνουν τα στραβά μάτια για τις παρατυπίες της Βουλγαρίας στα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και να μην αποκαλύπτουν τις απάτες.

www.euractiv.com