Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους στάβλους

«Ναι» επί της αρχής από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ - «Όχι» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - «Παρών» η ΕΛ.ΛΥ

Πέρασε από το Κοινοβούλιο χθες Πέμπτη 25/11 το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».

Το ψηφισθέν νομοθέτημα επιχειρεί να επιλύσει χρόνια προβλήματα και εκκρεμότητες που συνδέονται με την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια επιτροπή, η πλειονότητα των κτηνοτροφικών φορέων εξέφρασε θετική άποψη για τις ρυθμίσεις που φέρνει.

Αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση

Θετικά σημεία που εντόπισαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που προηγήθηκε, ήταν η πρόβλεψη για υλικά κατασκευής των πρόχειρων καταλυμάτων, όπως η πολυουρεθάνη και το μπετόν, ώστε να μπορούν να αδειοδοτηθούν αυτές οι κατασκευές. Θετικά αξιολογήθηκε η απαλλαγή από την οικολογική αξιολόγηση για εγκαταστάσεις σε περιοχές NATURA, για μονάδες με έως 300 ζώα, όπως επίσης και η δυνατότητα που δόθηκε στους παραγωγούς να εγκαταστήσουν αμελκτήριο σε μονάδα εντός ορίων οικισμών.

Τέλος, με θετικό τρόπο αξιολογήθηκε και η πρόβλεψη προθεσμίας για εισήγηση της δασικής υπηρεσίας σε έως 60 ημέρες, για εγκατάστασεις σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις εκτάσεις όπου υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες. Σε περίπτωση μη έγκαιρης εισήγησης, θα θεωρείται αυτομάτως θετική.

Τι είπαν ΥΠΑΑΤ και αντιπολίτευση

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανός, επεσήμανε τη θετική υποδοχή που είχε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι από τις 100.000 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, μόλις οι 16.000 είναι αδειοδοτημένες.

Από την πλευρά τους, οι ομιλητές της αντιπολίτευσης, όπως η Ολυμπία Τελιγιορίδου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Απόστολος Πάνας του ΚΙΝΑΛ, αναγνώρισαν στη νομοθετική πρωτοβουλία πρόθεση επίλυσης των ζητημάτων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ωστόσο σημείωσαν ότι οι αλλαγές δεν είναι αρκετές, ούτε αρκούντως αποτελεσματικές. Έμφαση δόθηκε, από τους ανωτέρω, στις δύσκολες συνθήκες και στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία.