Βουνό οι… πατάτες και τα προβλήματα για τους ολλανδούς παραγωγούς

Η ανοιξιάτικη καλλιέργεια της πατάτας έχει μεγάλη εκπροσώπηση στα χωράφια της Ολλανδίας, ωστόσο οι ντόπιοι παραγωγοί ταλανίζονται από προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να συγκεντρωθούν απρόσκοπτα σε αυτή. Και πώς να το καταφέρουν άλλωστε, όταν έχουν ξεμείνει με περίπου ένα εκατομμύριο τόνους από την προηγούμενη σεζόν συγκομιδής του προϊόντος, οι οποίοι παραμένουν αδιάθετοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα ολλανδικά εστιατόρια, πολλά εκ των οποίων είθισται να σερβίρουν τις τοπικά δημοφιλείς ξεροψημένες patat, δηλαδή τις τραγανές πατάτες που προτιμούν οι Ολλανδοί συνοδεία μαγιονέζας, έχουν βάλει λουκέτο από τα μέσα Μαρτίου, ενώ τα περιοριστικά μέτρα είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης σηματοδότησε την κατάρρευση της αγοράς πατάτας εν μία νυκτί.

«Αυτή είναι μια δραματική σεζόν. Μια σειρά γεγονότων που κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει» δηλώνει ο παραγωγός Dirk de Heer από την εκμετάλλευσή του στο Μπέιμστερ της βόρειας Ολλανδίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αναγκάζεται να πουλά τη σοδειά του σε έναν γαλακτοπαραγωγό για 1 λεπτό του ευρώ ανά χιλιόγραμμο, αντί για τα 18 λεπτά που ήλπιζε να λάβει.