Βραζιλία: Η αποψίλωση στη σαβάνα σεράδο αυξήθηκε κατά 3% το 2022/2023

Η αποψίλωση των δασών στην πολύτιμη –από άποψη βιοποικιλότητας και περιβαλλοντικής προσφοράς– σαβάνα σεράδο της Βραζιλίας αυξήθηκε κατά 3% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, φθάνοντας τα 11.022 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE).

Η έκταση που αποψιλώθηκε μέσα στο παραπάνω δωδεκάμηνο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2015 και έπειτα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.

Αυτή είναι μια σημαντική «ήττα» για την κυβέρνηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία της χώρας από τις αρχές του έτους και είχε κάνει σημαία της προεκλογικής καμπάνιας κατά του τότε προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο τον αγώνα ενάντια στην αποψίλωση.

Έρχεται, δε, σε μια περίοδο κατά την οποία το Κογκρέσο της Βραζιλίας ανέτρεψε το προεδρικό βέτο που είχε θέσει ο ίδιος ο Λούλα όσον αφορά τον πυρήνα ενός νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διεκδικήσεων γης από ιθαγενείς, εξέλιξη που θα πλήξει τις αυτόχθονες κοινότητες και ενδέχεται να οδηγήσει στην επέκταση της αποψίλωσης, στην οποία συντελεί η αγροβιομηχανία.