Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δήλωσε εκ νέου έτοιμος να επισφραγίσει μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, πριν από λίγες μέρες στην Μπραζίλια. Υπενθυμίζεται ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βρίσκεται στα σκαριά εδώ και δεκαετίες, ωστόσο το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει βρεθεί σε αδιέξοδο.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του μπλοκ της Mercosur, το οποίο περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, αλλά η τύχη τους είναι ακόμη αβέβαιη, κυρίως λόγω της αντίθεσης των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Λούλα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η συμφωνία δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής της Mercosur τον Δεκέμβριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία συνέπεσε με την ολοκλήρωση της εξάμηνης ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ωστόσο, παρέμεινε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, παραμερίζοντας την αντίθεση της Γαλλίας, η οποία προσπαθεί να κατευνάσει τους διαμαρτυρόμενους αγρότες της.

«Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία ΕΕ-Mercosur, ωστόσο η Γαλλία αντιμετωπίζει κάποια ζητήματα με τους αγρότες της», δήλωσε ο Λούλα σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό που με καθησυχάζει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξαρτάται από τη Γαλλία για να κάνει τη συμφωνία», πρόσθεσε. Οι Γάλλοι αγρότες φοβούνται ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε εισροή στην ΕΕ φθηνών εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, ιδίως βόειου κρέατος και κοτόπουλου από τις αγροτικές δυνάμεις Αργεντινή και Βραζιλία, εξού και αντιτάχθηκαν σθεναρά στη συμφωνία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους. «Το θέμα δεν είναι, πλέον, αν τη θέλουμε ή αν μας αρέσει – πολιτικά, οικονομικά και γεωγραφικά. Είναι αναγκαίο να κάνουμε αυτήν τη συμφωνία και να στείλουμε ένα μήνυμα στον πλανήτη ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», σημείωσε ο Λούλα.

Δεν θα μπει εμπόδιο η Ισπανία

Στη συνέχεια, ο Σάντσεθ συνεχάρη την ηγεσία του Λούλα για την προώθηση των συνομιλιών και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις εργασίες για την ταχεία ολοκλήρωσή τους, τονίζοντας ότι η Ισπανία «δεν είναι το πρόβλημα».

«Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη πήρε το μάθημα ότι πρέπει να βρει νέους εταίρους και να διαφοροποιήσει το εμπόριο», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.