Βραζιλία: Η ξηρασία απειλεί την ιστορικά υψηλή σοδειά στη σόγια

Η αδυσώπητη ξηρασία στη νοτιότερη πολιτεία της Βραζιλίας, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, συνεχίζει να περιορίζει το φετινό παραγωγικό δυναμικό της Βραζιλίας στη σόγια και απειλεί να αναιρέσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η χώρα θα παραγάγει ιστορικά υψηλή σοδειά άνω των 150 εκατομμυρίων τόνων.

Στο χειρότερο σενάριο, η παραγωγή σε εκείνη την περιοχή θα μπορούσε να μειωθεί κατά 40%, μένοντας στους 12,6 εκατομμύρια τόνους, μια πραγματική καθίζηση εάν συγκριθεί με τις προοπτικές για 21 εκατομμύρια τόνους που παρουσίαζε η πολιτεία, σύμφωνα με τον Decio Teixeira, αντιπρόεδρο της τοπικής αγροτικής ένωσης Aprosoja-RS. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι, την προηγούμενη σεζόν, η παραγωγή της πολιτείας υπολειπόταν των 10 εκατ. τόνων, καθώς ο καιρός ήταν και πάλι εξαιρετικά ξηρός.

«Η διαφορά είναι ότι πέρυσι είχαμε περισσότερες από 60 ημέρες χωρίς βροχοπτώσεις. Φέτος η βροχή ήρθε, αλλά πολύ αραιά και σε μικρές δόσεις», είπε ο Teixeira. «Αυτήν τη σεζόν, υπάρχουν αγρότες που θα έχουν καλή σοδειά και άλλοι που θα υποστούν τρομερές απώλειες», πρόσθεσε ο Paulo Roberto Vargas, επικεφαλής της αγροτικής ομοσπονδίας Farsul του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εθνικής Εταιρείας Προμήθειας Τροφίμων και Στατιστικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας (CONAB), οι παραγωγοί σόγιας θα αποκομίσουν σε πανεθνικό επίπεδο 152,88 εκατομμύρια τόνους αυτήν τη σεζόν, ένας όγκος αυξημένος κατά 21,8%, αφού η περσινή ξηρασία επηρέασε μεγάλο μέρος της καλλιέργειας.

Ωστόσο, σε αυτή την εκτίμηση συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι οι αγρότες του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ θα αποκομίσουν 18,98 εκατομμύρια τόνους, κάτι που μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξο αν συγκριθεί με τις εκτιμήσεις των αγροτών και των αναλυτών.