Οι Βρετανοί αγρότες ζητούν καθυστέρηση των αλλαγών στήριξης, λόγω κατάρρευσης του αγροτικού νομοσχεδίου

Η βρετανική κυβέρνηση κοινοποίησε την καθυστέρηση της προγραμματισμένης σταδιακής κατάργησης των πληρωμών στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς το νομοσχέδιο για τη γεωργία στην τρέχουσα μορφή της εγκαταλείπεται, εξαιτίας της αποτυχίας της να παρουσιάσει ικανή πρόταση στους βουλευτές, ώστε να παρατείνουν το υπάρχον νομοσχέδιο. Όλα αυτά συγκλίνουν στο ότι μια νέα πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί και να ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία ξανά από την αρχή.

Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικής αβεβαιότητας που επικρατεί, με τον χρόνο να πιέζει, και εξαιτίας της κυβερνητικής δέσμευσης ότι θα αρχίσει τη μείωση των γεωργικών ενισχύσεων, εισάγοντας ένα νέο σύστημα στήριξης. Το προτεινόμενο νέο σύστημα βασίστηκε στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκατέλειπε την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, εισάγοντας μια σταθερή μεταβατική περίοδο για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ωστόσο, η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) δήλωσε ότι είναι «παράλογο» να συνεχίσει να σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση του σημερινού συστήματος με το παρόν χρονοδιάγραμμα.

«Καμία εγγύηση ότι θα στηριχθεί επαρκώς η γεωργία»

Η πρόεδρος Minette Batters δήλωσε: «Με την ακύρωση του νομοσχεδίου για τη γεωργία δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για να μπορέσει η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη σχεδιαζόμενη μετάβαση σε νέο σύστημα στήριξης της γεωργίας το 2021. Προτείνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης να εγκαταλείψει το σημερινό σύστημα να αναβληθούν τουλάχιστον για έναν χρόνο, με νέα έναρξη από το 2022 έως το 2028. Ελπίζουμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν θα απαιτήσει μεγαλύτερη αναβολή».

Οι γεωργικές οργανώσεις συνεργάστηκαν με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργικών Υποθέσεων (DEFRA) και πολλούς ενδιαφερόμενους σε όλη τη βιομηχανία τα τελευταία δύο χρόνια, για να εξασφαλίσουν ότι το αγροτικό νομοσχέδιο θα είναι κατάλληλο για τον σκοπό αυτόν.

Η NFU δήλωσε ότι η καθυστέρηση του νομοσχεδίου είναι «εξαιρετικά απογοητευτική». Η κα Batters πρόσθεσε: «Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να αναπτύξουμε ένα νέο σύστημα, το οποίο θα στηρίζει ένα βιώσιμο γεωργικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό δεν μπορεί λογικά να γίνει, όταν ένα μεγάλο μέρος του χρόνου και των πόρων της κυβέρνησης επικεντρώνονται στη διαχείριση της διαδικασίας του Brexit και τις πιθανές επιπτώσεις της μη συμφωνίας».

Από την πλευρά της, η Ένωση ενοικιαστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων (TFA), κατηγόρησε ότι η αναβολή του κοινοβουλίου «στραπατσάρει» το διαθέσιμο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη και εφαρμογή της νέας αγροτικής πολιτικής. Αναφέρει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος, πριν από την εισαγωγή οποιασδήποτε νέας αγροτικής πολιτικής.