Brexit: Αγωνιούν οι αγρότες σε Βρετανία και Ιρλανδία

Χαρακτηρίζουν το σενάριο εξόδου «χωρίς συμφωνία» ως καταστροφικό για όλη την Ευρώπη

brexit-exodo-agrotes

Oριακά απορρίφθηκε την περασμένη Τετάρτη, από τη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι, δίνοντας «ανάσα» –έστω και προσωρινά– στη Βρετανίδα πρωθυπουργό. Ωστόσο, η ραγδαία κλιμάκωση που σημειώθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα θορύβησε έντονα τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος εκφράζει ανοιχτά τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο Brexit «χωρίς συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου οι Βρετανοί βουλευτές είχαν απορρίψει πανηγυρικά τη Συμφωνία Αποχώρησης που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Μέι (σ.σ. η μεγαλύτερη ήττα βρετανικής κυβέρνησης στη Βουλή από το 1924), φέρνοντας πλέον σε πρώτο πλάνο την πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ «άνευ συμφωνίας». Ένα σενάριο, το οποίο εξακολουθεί να παίζει πολύ δυνατά, παρότι η Μέι γλύτωσε τον «ξαφνικό θάνατο» που θα μπορούσε να επιφέρει η πρόταση μομφής του ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, η οποία κατατέθηκε ύστερα από την καταψήφιση της συμφωνίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή. Κάπως έτσι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να αφουγκραστεί τους διαφωνούντες και να ξεκινήσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, χωρίς κανείς να εγγυάται ότι το τέλος θα είναι αίσιο αυτήν τη φορά.

«Καταστροφικό σενάριο για τους παραγωγούς, θα βλάψει και τους καταναλωτές»

Καθώς για την ώρα δεν υπάρχει ασφαλές σχέδιο εξόδου και το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει στον αέρα, οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί αγρότες παρακολουθούν με έντονη αμηχανία τις εξελίξεις. Η αγωνία ήταν ήδη έκδηλη κατά τη συνάντηση του επικεφαλής της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA), Τζο Χίλι, με ηγέτες βρετανικών ενώσεων αγροτών στο Λονδίνο, πριν λάβει χώρα η κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit. «Οι αγρότες της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταστήσει σαφές ότι το ενδεχόμενο «μη συμφωνίας» θα είναι καταστροφικό για τους παραγωγούς των δύο χωρών και θα βλάψει ιδιαίτερα τα συμφέροντα των καταναλωτών», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της IFA.

«Είναι, πλέον, καιρός η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μετουσιωθεί σε απτή υποστήριξη» επεσήμανε ο Τζο Χίλι, σε ένα μήνυμα με ξεκάθαρους αποδέκτες. «Μερικοί από τους κλάδους μας, όπως αυτός του βόειου κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των μανιταριών, θα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι και θα χρειαστούν σημαντική οικονομική βοήθεια».

Φόβος για σοβαρές αναταραχές στις εμπορικές ροές Μ. Βρετανίας – Ιρλανδίας

Ο Χίλι τόνισε ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας είναι βαθιά ενοποιημένες, γεγονός που σίγουρα εξηγεί την κομβικότητα του ζητήματος του ιρλανδικού συνόρου. «Έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους –της “μη συμφωνίας“– που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες αναταραχές στις συνήθεις εμπορικές ροές μεταξύ των δύο χωρών, από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι αγρότες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», ανέφερε ο επικεφαλής της IFA, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια λύση που θα διατηρεί το εμπόριο χωρίς τριβές.

«Η ιρλανδική γεωργία έχει να χάσει ακριβώς τα ίδια όσα και οι αγρότες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα σενάριο “άνευ συμφωνίας”. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των εξαγωγών μας στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας –που αντιστοιχεί στο 37% των αγροδιατροφικών προϊόντων μας– θα είναι μεγάλο σοκ για το σύστημά μας εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν εξασφαλίσουν συνεχόμενη πρόσβαση στις αγορές του καθενός, διασφαλίζοντας παράλληλα και την αξία της βρετανικής αγοράς τροφίμων. Συχνά παραβλέπεται ότι εισάγουμε αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 4 δισ. ευρώ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εισαγωγή τροφίμων και συστατικών τροφίμων από χώρες με χαμηλότερο κόστος και χαμηλότερα πρότυπα παραγωγής θα υπονομεύσει την αξία της βρετανικής αγοράς τροφίμων για τους αγρότες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο ενδεχόμενο»

Ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Βοοτρόφων και Προβατοτρόφων (ICSA), Patrick Kent, δήλωσε ότι η εκκοφαντική ήττα της Συμφωνίας Αποχώρησης στη Βουλή των Κοινοτήτων έχει αυξήσει τα επίπεδα κινδύνου για τον ιρλανδικό κλάδο του βόειου κρέατος. «Είναι πλέον επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση να καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ πάνω σε ειδικά μέτρα για την ενίσχυση του τομέα», τόνισε ο επικεφαλής της ICSA, επισημαίνοντας ότι «ένα ειδικό οικονομικό πακέτο για την αγορά των αποθεμάτων ιρλανδικού βόειου κρέατος που έχουν συσσωρευθεί στις αποθήκες είναι το ελάχιστο που απαιτείται».

Ο Kent ξεκαθάρισε ότι οι επιβεβλημένες αυτές κινήσεις δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ιρλανδίας, καθώς «είναι εξίσου σημαντικό να αποφευχθεί ο κίνδυνος σοβαρών διαταραχών της αγοράς βόειου κρέατος της ΕΕ». Τέλος, τόνισε ότι «παρότι πρέπει να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει, πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο».